• Посилання скопійовано

Повістка без мобілізації

Працівник 01.03.22 передав на підприємство повістку про мобілізацію, на підставі якої видано наказ та нараховано середній заробіток. У вересні працівник з’явився на роботі і виявилося, що його не було мобілізовано, він весь час проходив медкомісію, приніс військовий квиток з записом «частково придатний». Які подальші дії роботодавця? Чи порушив роботодавець законодавство, видавши наказ на підставі повістки?

Призовники, яким надійшла повістка відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП) на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці (ч. 8 ст. 15 Закону № 2232).

Відповідно до ч. 2 ст. 21 Закону № 2232 громадяни України для виконання обов’язків, пов’язаних із взяттям на військовий облік, призовом або прийняттям на військову службу, а також особи, які направляються відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, Центральним управлінням або регіональним органом Служби безпеки України, відповідним підрозділом Служби зовнішньої розвідки України на медичний огляд (медичне обстеження в амбулаторних чи стаціонарних умовах), лікування, звільняються від роботи на час, необхідний для виконання зазначених обов’язків та перебування в лікувальному закладі охорони здоров’я, із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати.

Тож, повістка - це письмовий документ, який в умовах воєнного стану може бути декількох видів:

  • для уточнення облікових даних;
  • для проходження медкомісії;
  • для прибуття до ТЦКСП;
  • призов на військову службу до ЗСУ.

Особам, які проходять обстеження в лікувально-профілактичних закладах за скеруванням військових комісаріатів, не видається листок непрацездатності. Підтвердженням такого обстеження відповідно до п. 2.18 Інструкції № 455 є видача довідки довільної форми, засвідченої підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу. На підтвердження явки до військового комісаріату, в тому числі за викликом тощо, військові комісаріати надають довідку та/або проставляють відмітку на відповідній повістці. На підставі таких довідок підприємство має оплатити виконання працівникові громадських обов'язків за середньомісячним заробітком.

Тобто разом із повісткою на медкомісію у військкоматі зазвичай видається картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного, до якої заносяться результати аналізів і висновки лікарів. В результаті обстеження видається документ з висновком військово-лікарської комісії про придатність чи непридатність до військової служби.  Отже, саме повістка за підписом військового комісара, яка зобов’язує військовозобов’язаного пройти медичне обстеження з чітко вказаним терміном, та довідка районного (міського) військового комісаріату про проходження медичного огляду та/або відмітка у повістці і є підставою для оплати працівникові середнього заробітку за ці дні.

Для увільнення працівника від роботи роботодавцем оформляється наказ, а в табелі такий працівник відображається літерним позначенням «ІН». Середній заробіток працівникам обчислюється з урахуванням Порядку № 100.

Таким чином, у ситуації, що розглядається, підставою для увільнення працівника та нарахуванню йому середнього заробітку за час проходження медогляду є повістка на медкомісію з чітко вказаним терміном та довідка районного (міського) військового комісаріату про проходження медичного огляду або відмітка у повістці.

Щоб зрозуміти чи порушив роботодавець законодавство нараховувавши середній заробіток працівнику на підставі повістки, потрібно уважно подивитися на повістку та відмітки на ній про проходження медкомісії. Якщо відмітки на повістці немає, то потрібно працівнику надати  довідку районного (міського) військового комісаріату про проходження медичного огляду. Тож, якщо всі документи будуть впорядковані, або на повістці є відповідна відмінка, то і підстави для нарахування середньої у роботодавця були.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»