• Посилання скопійовано

Квота на працевлаштування осіб з інвалідністю під час війни

Чи є законодавчі зміни щодо квоти з працевлаштування осіб з інвалідністю в 2022 р., а саме в період дії воєнного стану з 25.02.2022 р. до 25.08.2022 р.?

Насамперед зазначимо, що початок воєнного стану запроваджено Указом № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» з 5:30 24 лютого 2022 року та, на сьогодні, продовжено Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 22.05.2022 № 2263-ІХ, — до 23 серпня 2022 року. 

У зв'язку з введенням в дію воєнного стану змін в законодавстві щодо визначення квоти з працевлаштування осіб з інвалідністю не відбулося.

Тобто, як і раніше, для підприємств, які використовують найману працю, ст. 19 Закону № 875, встановлено обов’язковий норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі:

  • 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік;
  • якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця.

Проте, на даний час, існує два законопроєкти, які передбачають внесення змін в частині:

  1. поетапного підвищення квоти робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю (законопроєкт № 5344). Про це ми писали тут;
  2. скасування подання звіту № 10-ПОІ переклавши цей обов’язок на територіальні відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, які будуть отримувати необхідні дані від ПФУ. Крім того, зменшиться період між отриманням інформації про виконання нормативу та граничним строком сплати штрафу за невиконання нормативу та встановлюють нові підстави для проведення перевірок Держпраці (законопроєкт № 5344). Детальніше про це та інше ми писали тут.

Звертаємо увагу, на сьогодні, зазначені законопроєкти, залишаються у стадії законопроєктів, тому продовжуємо керуватися ст. 19 Закону № 875.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»