• Посилання скопійовано

Відхилена платіжка банком: чи є це порушенням строків розрахунку при звільненні?

Працівник звільнився 31.05. Зарплату та компенсацію було відправлено 31.05, всі накази і трудова підписані та видані. Зарплата списалася. Компенсація була відхилена банком (не вказаний місяць виплати), помітили це 02.06. Відразу виправили та провели. Чи є це порушенням строків розрахунків? Можливо, працівник може написати заяву на виплату 02.06?

Так, в зазначеній ситуації є порушення ст. 116 КЗпП про виплату працівникові належних сум при звільненні в день звільнення і непроведений банком вчасно помилковий платіж не буде виправданням. Відтермінувати строки виплати розрахунку за заявою працівника – означає свідоме порушення вказаної статті.

В разі невиплати належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП та при відсутності спору середній заробіток працівнику виплачується за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Це виходить із ст. 117 КЗпП.

Сам же середній заробіток розраховується за Порядком № 100 виходячи з виплат за 2 календарні місяці перед звільненням. Приклад розрахунку середньої можна переглянути тут.

Отже, відповідальності можна уникнути, якщо виплатити компенсацію до дня перевірки (це те, що було зроблено) та потрібно ще нарахувати та виплатити середній заробіток відповідно до ст. 117 КЗпП (в даному випадку середня буде за один робочий день).

За дане порушення (порушення інших вимог законодавства про працю) передбачена фінансова роботодавець несе відповідальність у розмірі 1 МЗП за кожне порушення, вчинене уперше та 2 МЗП — за порушення, допущене повторно протягом року з дня виявлення порушення (абз. 9, 10 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Крім того, передбачена адміністративна відповідальність, якою на посадових осіб накладається адмінштраф за ч. 1, 2 ст. 41 КпАП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»