• Посилання скопійовано

Повернення/прощення відпускних

Працівник буде звільнятися 01.06.2022 р. (був прийнятий на роботу за основним місцем та за внутрішнім сумісництвом). Працівнику виплачена наперед відпустка за внутрішнім сумісництвом за робочий рік з 04.06.2022 р. по 04.06.2023 р. Можна при звільненні не робити повернення цих відпускних? Які наслідки неповернення відпускних?

У випадку звільнення працівника до закінчення робочого року, протягом якого він уже перебував у щорічній відпустці повної тривалості, у нього виникає заборгованість перед підприємством. Адже відпускні нараховані працівникові за невідпрацьований робочий рік, і для покриття цього боргу роботодавець проводить відрахування із розрахунку при звільненні.

Цей випадок прописаний у ст. 127 КЗпП. Відрахування із заробітної плати працівника для покриття його заборгованості перед підприємством можуть провадитися за наказом директора (ч. 1 ст. 128 КЗпП), зокрема при звільненні до закінчення того робочого року, у рахунок якого він уже одержав відпустку за невідпрацьовані дні відпустки.

Відрахування за ці дні не провадиться, якщо працівник звільняється з підстав, зазначених у пунктах 3, 5, 6 ст. 36 КЗпП та пунктів 1, 2 і 5 ст. 40 КЗпП, а також у випадку направлення на навчання та у зв’язку з виходом на пенсію.

Якщо ж працівник звільняється, перебуваючи, наприклад, у навчальній відпустці (ст. 13-15 Закону про відпустки), соціальній відпустці на дітей (ст. 19 Закону про відпустки), додатковій відпустці учасників бойових дій (ст. 16-1 Закону про відпустки), то підстав для утримання відпускних за дні таких відпусток немає.

Звертаємо увагу, що, проводячи відрахування відпускних, отриманих за невідпрацьований період, не потрібно заново визначати середньоденну зарплату, виходячи з нового розрахункового періоду. Для розрахунку потрібно брати той середньоденний заробіток, який застосовували під час нарахування відпускних.

 

Варіант І. Утримання із зарплати

При остаточному розрахунку при звільненні працівника необхідно обчислити суму відпускних, яку було нараховано за дні невідпрацьованого ним періоду. Потім із зарплати за відпрацьований поточний місяць утримати суму незароблених відпускних. Попередньо відсторнувавши суму незароблених відпускних та нарахованих/утриманих, сплачених податків та зборів.

 

Варіант ІІ. Добровільне повернення на поточний рахунок чи в касу підприємства

Цей варіант застосовується коли суми коштів нарахованих при звільненні не вистачає для погашення заборгованості перед підприємством.

 

Варіант ІІІ. Стягнення суми заборгованості з працівника в судовому порядку

Так, відповідно до ч. 3 ст. 233 КЗпП для звернення роботодавця до суду в питаннях стягнення з працівника матеріальної шкоди, заподіяної підприємству, установі, організації, встановлюється строк в один рік з дня виявлення заподіяної працівником шкоди.

 

Варіант ІV. Прощення боргу

У разі прощення заборгованості по зайвоотриманій сумі відпускних працівнику, не потрібно проводити перерахунок ПДФО, ВЗ та ЄСВ. А прощена сума так і залишається виплаченою сумою відпускних, яка вже була оподаткована при нарахуванні та виплаті. Рішення про неутримання з працівника такої суми слід зазначити в наказі керівника.

 

Приклад. Працівнику, який працює за внутрішнім сумісництвом помилково виплачена наперед відпустка за робочий рік з 04.06.2022 р. по 04.06.2023 р. в сумі 3000,00 грн. 01.06.2022 р. він звільняється. Цей борг підприємство простило працівнику.

В обліку прощення роботодавцем боргу працівнику відображається так як показано в таблиці.

 

Таблиця

 

№з/п

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума

Дт

Кт

1

Переведення боргу із зарплатного рахунку з метою закриття Дт 661

377

661

3000,00

2

Списання на витрати суми прощеного боргу до закінчення строку позовної давності

944

377

3000,00

3

Віднесено на фінансовий результат витрати від списання боргу

791

944

3000,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Період для обчислення відпускних у 2024 році
    У березні 2024 року працівник йде у відпустку за попередні роки (не звільняється), використовуючи дні, набуті до 2023 року. Як при розрахунку обчислювати середню зарплату: за останні 12 місяців чи з виплат, нарахованих у 2023 році (з 01.01.23 по 31.12.23 рр.)?
    15.03.20241 753
  • Компенсація працівнику вартості спецодягу
    Працівник підприємства 2 березня 2024 року придбав за власний кошт спецодяг для себе (медичний костюм). Чек ПРРО надав в бухгалтерію 12 березня 2024 року. Чи може підприємство відшкодувати працівнику кошти на придбання одягу і в який термін? Які документи треба оформлювати?
    15.03.2024267
  • Право батьків на податкову знижку на навчання дитини
    Чи має право мати (за контрактом – платник за навчання) на податкову знижку за навчання сина, студента денної форми, який у 2023 році почав офіційно працювати та отримувати зарплату за неповний робочий день, у 2023 році зареєстрований ФОПом та отримує дохід від підприємницької діяльності?
    14.03.202453
  • Робота за графіком 2/2: табелювання та зарплата
    Магазин працює з 9:00 до 19:00. Працівники працюють по змінах (два дні через два). Оклад - 7100 грн. За яким графіком треба працювати, щоб зарплата становила 7100 грн? Чи потрібно робити кожного місяця графік змінності? Що прописати в трудовому договорі?
    13.03.202487
  • Чи можна встановити водіям ненормований робочий день?
    На підприємстві працюють водії, які здійснюють вантажні перевезення по Україні та за кордоном. Чи можна встановити їм ненормований робочий день? Як в такому випадку оплачувати їх працю? Чи будуть додаткові відпустки тощо? Якщо водій не має змоги щодня повертатися до місця роботи, чи буде службова поїздка вважатися відрядженням?
    11.03.202487