• Посилання скопійовано

6500 грн роботодавцю за працевлаштованого переселенця

Куди подати інформацію підприємству про працевлаштованого переселенця для отримання 6500 грн? Чи буде ЄСВ? Якщо переселенець з Донецької області зареєструвався у Дніпропетровській області, а далі приїхав до міста Дніпро і влаштувався на роботу, так можна? Переселенець пенсіонер, його можна оформити? Чи потрібна реєстрація в ПФУ? Чи не вплине на його пенсію виплата 2000 грн?

Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні визначений Постановою КМУ від 20.03.2022 р. №331.

Виплати будуть здійснюватися за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету.

Компенсація витрат надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, за таких умов:

  • роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;
  • подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік.

Пунктом 3 Порядку №331 компенсація витрат надаватиметься у розмірі 6500 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи на вищезазначених умовах.

Для отримання компенсації витрат роботодавець через п’ять календарних днів після працевлаштування особи (переселенця) подає до центру зайнятості за своїм місцезнаходженням заяву:

  • в електронній формі — через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал "Дія");
  • в паперовій формі — особисто під час відвідування центру зайнятості або на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості.

Форма заяви затверджується Державним центром зайнятості, крім форми заяви, яка подається засобами Порталу "Дія".

Разом із заявою подаються:

  • копія наказу про працевлаштування особи;
  • документ, що підтверджує працевлаштування на вищезазначених умовах; 
  • відомості про працівників, які є застрахованими особами (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті); 
  • копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. 

Отже, роботодавець, який прийняв на роботу переселенців отримає від держави компенсацію у розмірі 6500 грн на місяць (але не більше ніж за два місяці) за кожного працевлаштованого на підставі поданої заяви до центру зайнятості.

Для отримання компенсації витрат за другий місяць роботодавець підтверджує продовження зайнятості осіб, стосовно яких прийнято рішення щодо надання компенсації витрат, засобами Порталу Дія або шляхом подання повідомлення центру зайнятості (безпосередньо або на адресу електронної пошти) (п. 12 Порядку №331). 

Після чого регіональний центр зайнятості здійснює перерахування коштів роботодавцю за другий місяць роботи працівника протягом пʼяти робочих днів після надходження повідомлення про підтвердження продовження зайнятості цих осіб.

Щодо питання чи потрібно буде нараховувати та сплачувати ЄСВ з отриманої виплати роботодавцем за працевлаштування переселенця зазначимо.

Як вже вище зазначалося, виплати здійснюватимуться за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету. Тобто це будуть державні кошти, які Мінекономіки на підставі подання перераховуватиме Державному центру зайнятості на рахунок 3554 "Рахунки державних цільових фондів", відкритий в Казначействі для обслуговування коштів Фонду. Після надходження перерахованих Мінекономіки коштів на рахунок Фонду Державний центр зайнятості проводить фінансування видатків центрів зайнятості на надання роботодавцям компенсації витрат.

Тож, оскільки це державні кошти, то така допомога не є базою нарахування ЄСВ. Нагадаємо, базою для нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат (основна, додаткова та інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі), що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Щодо переселенця з Донецької області, який зареєструвався у Дніпропетровській області, потім приїхав до міста Дніпро і влаштувався на роботу зазначимо, що обмежень з цього приводу в законодавстві, наразі, не передбачено, крім того, м. Дніпро є адміністративним центром Дніпропетровської області, Дніпровського району та Дніпровської міської громади.

На питання, якщо переселенець пенсіонер, то чи можна його оформити на роботу? Чи потрібно пенсіонеру реєструватися в ПФУ? Чи не вплине на його пенсію виплата допомоги 2000 грн?  

Звісно, можна оформити на роботу, наразі, в законодавстві обмежень не має. По-новому реєструватися не потрібно, бо він є лише внутрішньо переміщеною особою. На розмір пенсії виплата допомоги 2000 грн не вплине.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»