• Посилання скопійовано

Право на «дитячу» відпустку

На підприємстві працювала жінка сім місяців, мати двох дітей (свідоцтва не надала) і звільнилася. Відпустка на дітей не надавалася та при звільненні компенсація не виплачувалася. Чи треба було виплатити компенсацію? Також на підприємстві працює її чоловік. Чи можна батькові дітей надавати відпустку на дітей?

Статтею 19 Закону про відпустки передбачено, що жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи A I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи A I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи A I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівниками, які мають дітей. Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за минулий рік або ж за кілька попередніх років, то він має право використати цю відпустку, а у разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі не використані дні відпустки, згідно із ст. 24 Закону про відпустки. 

Тобто, жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років для підтвердження права на таку відпустку повинна надати роботодавцю копії свідоцтв про народження дітей. Якщо документи не були надані роботодавцю, то і права на додаткову відпустку на дітей та її компенсацію при звільненні працівниця не має. При цьому запис про наявність дітей в особовій карточці не є законною підставою для надання додаткової відпустки на дітей.

Зазначена відпустка є соціальною і надається в обов'язковому порядку за заявою працівника один раз на календарний рік незалежно від відпрацьованого часу. Працівник не матиме права на таку відпустку тільки в разі, якщо він перебував у соціальній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і не виконував трудові обов'язки жодного дня. Аналогічну думку Мінсоцполітики зазначило у листі від 06.02.2018 р. №203/0/101-18/284.

Таким чином, якщо працівниця не надала роботодавцю свідоцтва про народження дітей, не написала заяву і не скористалася своїм правом на відпустку та звільнилася, то вона у відповідному році ще матиме право за таку невикористану соціальну відпустку на новому місці роботи (якщо працевлаштувалася), оскільки така відпустка надається один раз протягом відповідного календарного року, та за умови підтвердження, що за попереднім місцем роботи своїм правом не скористалася. Для цього потрібно подати новому робо-тодавцеві копії свідоцтв про народження дітей та заяву про надання додаткової відпустки на дітей, оскільки право на неї настає незалежно від відпрацьованого часу.

Такою відпусткою може скористатися і батько дітей, але за умови, що їх мати тривалий час перебуває в лікувальному закладі. Для цього необхідно пред’явити документ, який підтверджує перебування матері тривалий час у лікувальному закладі. Крім того, право на таку відпустку має одинокий батько, який виховує дітей без матері. Одинокий батько – це чоловік, який не перебуває в шлюбі, але при цьому виховує дитину, у свідоцтві про народження якої він записаний як батько, або він розлучений і виховує дитину без матері, або він вдівець. Тобто, якщо батько дітей відноситься до іншої категорії осіб (крім зазначених), та який працює і має двох дітей, права на додаткову відпустку не має.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Період для обчислення відпускних у 2024 році
    У березні 2024 року працівник йде у відпустку за попередні роки (не звільняється), використовуючи дні, набуті до 2023 року. Як при розрахунку обчислювати середню зарплату: за останні 12 місяців чи з виплат, нарахованих у 2023 році (з 01.01.23 по 31.12.23 рр.)?
    15.03.20241 753
  • Компенсація працівнику вартості спецодягу
    Працівник підприємства 2 березня 2024 року придбав за власний кошт спецодяг для себе (медичний костюм). Чек ПРРО надав в бухгалтерію 12 березня 2024 року. Чи може підприємство відшкодувати працівнику кошти на придбання одягу і в який термін? Які документи треба оформлювати?
    15.03.2024266
  • Право батьків на податкову знижку на навчання дитини
    Чи має право мати (за контрактом – платник за навчання) на податкову знижку за навчання сина, студента денної форми, який у 2023 році почав офіційно працювати та отримувати зарплату за неповний робочий день, у 2023 році зареєстрований ФОПом та отримує дохід від підприємницької діяльності?
    14.03.202453
  • Робота за графіком 2/2: табелювання та зарплата
    Магазин працює з 9:00 до 19:00. Працівники працюють по змінах (два дні через два). Оклад - 7100 грн. За яким графіком треба працювати, щоб зарплата становила 7100 грн? Чи потрібно робити кожного місяця графік змінності? Що прописати в трудовому договорі?
    13.03.202487
  • Чи можна встановити водіям ненормований робочий день?
    На підприємстві працюють водії, які здійснюють вантажні перевезення по Україні та за кордоном. Чи можна встановити їм ненормований робочий день? Як в такому випадку оплачувати їх працю? Чи будуть додаткові відпустки тощо? Якщо водій не має змоги щодня повертатися до місця роботи, чи буде службова поїздка вважатися відрядженням?
    11.03.202487