• Посилання скопійовано

За якими нормами чинного законодавства підприємство має право відправляти працівників у відпустку понад 15 к.д.?

Чи має право підприємство у листопаді 2020 р. відправляти працівників у відпустку без збереження зарплати на 2 місяці в зв'язку з продовженням карантину? Восени цього року працівники вже були у такій відпустці. Згідно з якими нормами чинного законодавства підприємство має право відправляти працівників у відпустку понад 15 к.д.?

Постановою КМУ №211 з 12 березня 2020 року по 24 квітня 2020 року на всій території України введено карантин. В зв’язку з цим Законом № 530 від 17 березня 2020 року було внесено відповідні зміни до статей, зокрема, доповнено ч. 4 ст. 84 КЗпП та ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки.

Відповідно до цих змін термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається до терміну, визначеного ч. 3 ст. 84 КЗпП та ч. 2 ст. 26 Закону про відпустки. Тобто до терміну, в який надається відпустка без збереження заробітної за сімейними обставинами та з інших причин працівнику, що обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

Потім Кабмін низкою постанов продовжив карантин до кінця 2020 року. Якими постановами на які періоди продовжували карантин, ми писали тут, тут, тут, тут та тут.

Таким чином, незважаючи на те, що працівники вже перебували восени у відпустці без збереження зарплати, то у зв’язку з продовженням у країні карантину, працівники мають повне право та за власним бажанням знову написати заяви та піти у таку відпустку і це матиме законну підставу та не буде порушенням. 

Роботодавець, своєю чергою, на підставі заяв працівників повинен видати окремі накази (відповідно до кожного карантинного періоду) про надання відпусток без збереження заробітної плати на час карантину.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»