• Посилання скопійовано

Чи може засновник - директор працювати без зарплати?

На новоутвореному підприємстві директор та засновник є однією особою, доходу поки що не має. Чи можна не виплачувати зарплату на той проміжок часу, коли відсутній дохід?

Якщо власник підприємства особисто виконує функції директора, то, таким чином, він хоче оптимізувати витрати свого бізнесу. Адже в такий спосіб, керування підприємством не потребує себе працевлаштовувати, сплачувати собі заробітну плату та здійснювати відрахування до бюджету ПДФО, ЄСВ та ВЗ.

Для цього слід привести статутні документи у відповідність до вимог чинного законодавства і врахувати поради, викладені нижче.

Слід розуміти, що юридично засновник виконує не обов’язки директора підприємства, а лише покладені на нього певні управлінські функції. І це головна його відмінність від директора — найманого працівника.

Виконання засновником обов’язків директора визначено такими нормами законодавства:

  • ч. 2 ст. 65 та ч. 4 ст. 128 ГКУ, відповідно до якої може здійснювати свої права на управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи на основі статуту або інших установчих документів.
  • ч. 3 та ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік, відповідно до якої вести бухоблік, а отже, підписувати фінансову, податкову та іншу звітність.
  • п. 48.5.1 ПКУ, відповідно до якої може підписувати податкову декларацію.

При цьому укладати трудовий договір із директором-засновником не потрібно, як і не потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу. Якщо такого договору немає, то немає й обов’язку нараховувати або виплачувати засновнику заробітну плату. Тим більше жодна законодавча норма не зобов’язує власника підприємства укладати угоди з самим собою, в т. ч. і трудовий договір.

Звертаємо увагу,  у разі, якщо у майбутньому засновник прийме рішення оформитися на посаду директора - найманим працівником, то починаючи з 5 березня 2020 року все одно не потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу, про це ми писали тут.

Оскільки згідно із законодавством трудові відносини передбачають оплату працю найманого працівника, то при оформленні повноважень засновника як директора питання про оплату його праці не ставиться.

Юридично правильно оформляємо виконання засновником функцій директора так:

По-перше, в статуті підприємства слід зазначити порядок управління підприємством засновником (без оформлення із ним трудових відносин). Таке право засновника необхідно оформити рішенням загальних зборів (або рішенням засновника, якщо він один), в якому потрібно передбачити пункт, що дозволяє виконувати управління підприємством одному з його учасників.

При цьому на директора-засновника не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку і йому не нараховується винагорода за виконання представницьких функцій.

У протоколі рішення загальних зборів та статуті підприємства обов’язково необхідно вказати, що:

  • керівник може діяти від імені підприємства без довіреності;
  • із керівником не укладається трудовий договір;
  • керівник не отримує винагороди за виконання своїх обов’язків.

Якщо таких положень у статуті підприємства немає, слід внести зміни до нього рішенням загальних зборів, оформленим протоколом, та подати зміни до державного реєстратора.

По-друге, не потрібно видавати наказ (розпорядження) про призначення засновника на посаду директора, робити запис у трудовій книжці.

Варто пам’ятати про головний принцип роботи директора-засновника — він виконує управлінські повноваження, а не трудові. Не слід давати контролюючим органам зайвий привід визнати діяльність директора-засновника виконанням трудових обов’язків, за що передбачено оплату праці та, відповідно, сплату зборів та податків.

По-третє, на директора-засновника недоцільно розробляти посадову інструкцію, оформляти службові відрядження, відпустки, компенсувати йому витрати, оплачувати листки непрацездатності. Все це лише підтвердить перебування директора-засновника у трудових відносинах із підприємством.

Отже, засновник відповідно до чинного законодавства може виконувати управлінські функції директора та вести бухгалтерський облік без нарахування собі заробітної плати та сплати податків до бюджету і не тільки в період відсутності діяльності, а й для оптимізації витрати свого бізнесу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Період для обчислення відпускних у 2024 році
    У березні 2024 року працівник йде у відпустку за попередні роки (не звільняється), використовуючи дні, набуті до 2023 року. Як при розрахунку обчислювати середню зарплату: за останні 12 місяців чи з виплат, нарахованих у 2023 році (з 01.01.23 по 31.12.23 рр.)?
    15.03.20241 802
  • Компенсація працівнику вартості спецодягу
    Працівник підприємства 2 березня 2024 року придбав за власний кошт спецодяг для себе (медичний костюм). Чек ПРРО надав в бухгалтерію 12 березня 2024 року. Чи може підприємство відшкодувати працівнику кошти на придбання одягу і в який термін? Які документи треба оформлювати?
    15.03.2024275
  • Право батьків на податкову знижку на навчання дитини
    Чи має право мати (за контрактом – платник за навчання) на податкову знижку за навчання сина, студента денної форми, який у 2023 році почав офіційно працювати та отримувати зарплату за неповний робочий день, у 2023 році зареєстрований ФОПом та отримує дохід від підприємницької діяльності?
    14.03.202453
  • Робота за графіком 2/2: табелювання та зарплата
    Магазин працює з 9:00 до 19:00. Працівники працюють по змінах (два дні через два). Оклад - 7100 грн. За яким графіком треба працювати, щоб зарплата становила 7100 грн? Чи потрібно робити кожного місяця графік змінності? Що прописати в трудовому договорі?
    13.03.202488
  • Чи можна встановити водіям ненормований робочий день?
    На підприємстві працюють водії, які здійснюють вантажні перевезення по Україні та за кордоном. Чи можна встановити їм ненормований робочий день? Як в такому випадку оплачувати їх працю? Чи будуть додаткові відпустки тощо? Якщо водій не має змоги щодня повертатися до місця роботи, чи буде службова поїздка вважатися відрядженням?
    11.03.202487