• Посилання скопійовано

Розрахунок середньої зарплати для відрядження

Підприємство надає послуги інвентаризації товарних залишків на складах замовника. На підприємстві 90% працівників кожен місяць знаходяться у відрядженнях і лише від 2 до 10 робочих днів перебувають в офісі. Як правильно розрахувати середню заробітну плату для оплати днів відрядження?

Згідно з ст. 121 КЗпП робота працівника, направленого у відрядження, оплачується відповідно до умов трудового або колективного договору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим від середньої заробітної плати.

Отже, щоб розрахувати суму, яку належить виплатити працівнику за час відрядження, необхідно розрахувати і порівняти дві величини:

1) середньоденну заробітну плату;

2) денну заробітну плату, розраховану виходячи з тарифної ставки (окладу) працівника, за місяць, у якому він перебував у відрядженні.

Якщо середньоденна зарплата більша, ніж денна зарплата за ставкою чи окладом, то дні відрядження оплачуються тільки за середньоденною зарплатою, у противному випадку можна вибрати один з двох вищевказаних варіантів – або перший, або другий.

При цьому оплачуються всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем роботи, з якого відряджено особу.

 

Розрахунок середньоденної заробітної плати

Середньоденна заробітна плата за час відрядження розраховується відповідно до Порядку №100, виходячи із виплат, нарахованих працівнику у розрахунковому періоді.

Загалом розрахунковий період для визначення середньоденної заробітної плати становить два календарні місяці роботи перед місяцем відрядження (з першого по перше число). Середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення виплат за цей період на кількість фактично відпрацьованих робочих днів.

Виплати, які включаються та не включаються до сукупного доходу при обчисленні середньої заробітної плати, наведено в п. 3 та п. 4 Порядку №100.  

Зазначимо, що премії включаються до заробітної плати того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату, а не того, за який їх нараховано. При цьому, якщо робочі дні у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, то премії, винагороди та інші заохочувальні виплати під час обчислення середньої заробітної плати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді. 

Однак, у разі, якщо премії виплачуються місяць у місяць і вони вже обчислені пропорційно відпрацьованому часу, то такі премії включаються до заробітної плати у фактично нарахованому розмірі.

Відповідно, якщо премія виплачується у  місяці, що настає за звітним місяцем, і нараховується у фіксованому розмірі пропорційно відпрацьованому часу, а робочі дні у розрахунковому періоді відпрацьовано неповністю, премії під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

У разі, якщо премії, які виплачуються за квартал і триваліший проміжок часу, при обчисленні середньої заробітної плати включаються до заробітної плати в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Одноразові винагороди за підсумками роботи за рік і вислугу років включаються до середньої заробітної плати шляхом додавання до заробітної плати кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої у поточному році за попередній календарний рік.

Усі виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати у тому розмірі, в якому їх нараховано, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі.

 

Розрахунок одноденної заробітної плати

Для розрахунку одноденної заробітної плати потрібно суму повного окладу (тарифної ставки) відрядженого працівника та інших нарахованих йому в місяці відрядження виплат (премії, доплати, суми індексації тощо) поділити на кількість робочих днів у цьому місяці за графіком роботи підприємства (працівника).

Відповідно сума оплати днів відрядження виходячи зі звичайної зарплати визначається як добуток одноденної заробітної плати та кількості днів відрядження.

Зауважимо, що допомога по тимчасовій непрацездатності (період, коли за працівником зберігається середня заробітна плата згідно із законодавством) не включається до денної заробітної плати працівника при порівнянні.

Зверніть увагу, що у разі виплати за час відрядження середньої заробітної плати премії за такий період не нараховуються.

Із наведених в питанні ситуацій проведемо розрахунок. 

 

Приклад 1. У працівника оклад за грудень 2019 р. 4200,00 грн, премія 1000,00 грн, з 2 по 25 грудня перебував у відрядженні (18 р.д.). 

1) Розраховуємо денний заробіток: (4200,00 грн + 1000,00 грн.) : 21 р.д. = 247,62 грн.

2) Розраховуємо середньоденний заробіток.

Розрахунковий період для обчислення середнього заробітку – жовтень-листопад 2019 р. За цей час працівником відпрацьовано 43 робочі дні, нараховано заробітну плату 8400,00 грн та премію 2000,00 грн доходу, який включається до розрахунку середньоденної заробітної плати. Середньоденна заробітна плата становить:

(8400,00 грн + 2000,00 грн) : 43 дні = 241,86 грн.

Оскільки денний заробіток вище ніж середній, то при оплаті відрядження можна  застосовувати або денний заробіток, або середній – на вибір.

 

Приклад 2. У працівника оклад за січень 2020 р. 4800,00 грн, премія 3000,00 грн, з 15 по 31 січня перебував у відрядженні (13 р.д.). 

Із ситуації бачимо, що у січні 2020 р. відбулося підвищення посадових окладів на 14,285%. Тому, для правильного обчислення середньої зарплати з врахування підвищення посадового окладу, потрібно застосувати п. 10 Порядку № 100, відповідно до якого, у разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення скоригувати на коефіцієнт їх підвищення.

Враховуючи визначене, розрахунок буде такий:

1) Розраховуємо денний заробіток: (4800,00 грн + 3000,00 грн) : 21 р.д. = 371,43 грн.

2) Розраховуємо середньоденний заробіток.

Розрахунковий період для обчислення середнього заробітку – листопад-грудень 2019 р. За цей час працівником відпрацьовано 42 робочі дні, нараховано заробітну плату 8400,00 грн та премію 2000,00 грн доходу, який включається до розрахунку середньоденної заробітної плати. 

Середньоденна заробітна плата з урахуванням коефіцієнта підвищення 1,14285 становить: (8400,00 грн + 2000,00 грн) х 1,14285 : 42 р.д. = 282,99 грн.

Оскільки, знову ж таки, денний заробіток вище ніж середній, то при оплаті відрядження можна застосовувати денний заробіток.

Отже, і в першій, і в другій ситуації, працівник отримає повний нарахований оклад і премію, тобто за час перебування у відрядженні йому буде збережено гарантії денного заробітку, а не середньоденного, тому що денний заробіток вище, ніж середньоденний, і норма ст. 121 КЗпП не порушується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»