• Посилання скопійовано

Використання працівником авто у власник цілях в рамках соцпакету: облік та оподаткування

Соціальний пакет працівника включає використання службового авто таким працівником в неробочий час (для власних потреб). Як така ситуація оподатковується та відображається в бухобліку? Як відображати у формі №1ДФ?

ПДФО та ВЗ

Оподаткування доходу у вигляді використання службового авто в особистих цілях згідно з передбаченим соцпакетом працівника оподатковується ПДФО із застосуванням положення пп. 164.5 ПКУ, який передбачає «натуральний» коефіцієнт (при ставці 18% він дорівнює 1,219512 та звичайну ціну для визначення розміру такого доходу (виходячи з вартості оренди аналогічного авто).

Військовий збір із суми негрошового доходу утримується без застосування «натурального» коефіцієнту.

Крім того, на визначену звичайну ціну такого доходу нараховується ЄСВ за ставкою 22% без застосування натурального коефіцієнту.

Якщо підприємство планує сплачувати ПДФО та ВЗ із суми такого доходу замість працівника, то сума сплачених податків також потрапить до оподатковуваного доходу працівника, але вже як додаткове благо, яке також підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ (для правильного визначення його розміру необхідну суму податків збільшити на 1,242236).

 

Бухгалтерський облік

Відповідно до п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Фактично використання працівником автомобіля є виплата йому частини зарплати (в межах соцпакету) у натуральній формі, а саме: у вигляді надання послуг з оренди авто. При цьому варто звернути увагу, що до суми нарахованої зарплати повинна потрапити саме справедлива вартість, без збільшення на натуральний коефіцієнт, тобто:

  • Дт 377 Кт 703 – сума звичайної ціни використання такого авто (разом з ПДВ) – умовно 120 грн;
  • Дт 703 Кт 641 – ПДВ – умовно 20 грн;
  • Дт 23, 94-94  Кт 661 – нараховано заробітну плату у розмірі соцпакету – умовно 120 грн. Рахунок списання витрат обирається в залежності від сфери, в якій працює працівник;
  • Дт 661 Кт 377 – взаємозалік з працівником – умовно 120 грн;
  • Дт 23, 94-94  Кт 651 – нараховано ЄСВ (звичайна ціна * 22% без застосування натурального коефіцієнта) – умовно 26,40 грн;
  • Дт 661 Кт 6411 – нараховано ПДФО (ПДФО нараховується виходячи із звичайної ціни авто збільшеної на натуральний коефіцієнт) – умовно 26,34 грн;
  • Дт 661 Кт 6426 – нараховано ВЗ (без застосування натурального коефіцієнта).

 

Форма №1ДФ

Відповідно до пп. 14.1.47 ПКУ, додаткові блага – це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов'язаний з виконанням обов'язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку.

В даному ж випадку, використання авто у неробочий час є частиною соцпакету працівника. Отже, справедлива вартість такого використання авто відображають у розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «101» (у складі заробітної плати).

Якщо підприємство буде сплачувати податки з такого доходу замість працівника, то сума цих податків, як було зазначено вище, повинна бути відображена як додаткове благо з ознакою доходу «126».

 

ПДВ

Підставою для нарахування ПЗ з ПДВ в даному випадку є здійснення підприємством фактично надання послуг з оренди. Відповідно, не залежно від того, що вони надаються у якості соціального пакету, у номенклатурі ПН зазначається «Послуга з оренди авто» (що відповідає КВЕД 77.11).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»