• Посилання скопійовано

Як оплачувати дні направлення до МСЕК?

Як оплачувати дні направлення до МСЕК? З якої дати можна застосовувати ставку ЄСВ 8,41%?

Відповідно до абз.1 ч. 2 Закону №1105, допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності у порядку та розмірах, встановлених законодавством. 

Порядок направлення хворого для огляду МСЕК передбачено Інструкцією №455.

У разі визнання хворого інвалідом листок непрацездатності закривається днем надходження документів хворого на МСЕК, дата встановлення інвалідності обов’язково вказується у листку непрацездатності. Відповідно до п. 4.3 Інструкції № 455 для осіб, не визнаних інвалідами у разі визнання їх працездатними термін тимчасової непрацездатності закінчується датою огляду в МСЕК.

У разі визнання хворого працездатним листок непрацездатності продовжується ЛКК лікувально-профілактичного закладу до відновлення працездатності або повторного направлення на МСЕК.

Звертаємо, що у графі «Направлений до МСЕК» здійснюється запис дати направлення документів на МСЕК, що підтверджується підписом голови лікарсько-консультативної комісії; у графі «Оглянутий у МСЕК» зазначають дату огляду хворого; У графі «Висновок МСЕК» робиться відповідний запис, що засвідчується підписом голови МСЕК та печаткою МСЕК:

  • «визнаний інвалідом певної групи та категорії»;
  • «інвалідом не визнаний, потребує долікування»;
  • «інвалідом не визнаний, працездатний».

У разі визнання хворого працездатним у графі «Стати до роботи» зазначається дата, наступна за датою огляду в МСЕК.

Беручи до уваги викладене вище, у разі визнання хворого інвалідом, дата встановлення інвалідності має збігатися з днем надходження (реєстрації) документів до МСЕК (п. 3.11 Інструкції №532).

Отже, листок непрацездатності має бути закрито на дату встановлення інвалідності. При оплаті листка непрацездатності день установлення інвалідності не включається до періоду тимчасової непрацездатності та не оплачується.

З моменту встановлення інвалідності у працівника виникає право на отримання матеріального забезпечення (пенсії) за інвалідністю, тобто з цього часу він є соціально захищеним.
Якщо працівника у зв'язку з установленням інвалідності не звільняють, то після виходу на роботу він матиме право на допомогу по тим­часовій непрацездатності при настанні страхово­го випадку.

Оскільки, згідно Вашого листа, з 11 березня  МСЕК проводила огляд для встановлення інвалідності, то листок непрацездатності у даному випадку закривається днем надходження документів на МСЕК і допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду надається також до дня надходження документів на МСЕК.

 

ЄСВ

Який документ дозволяє застосовувати ставку ЄСВ 8,41%?

Застосовувати цю ставку можна лише щодо осіб з інвалідністю. Отже, документом, що дозволяє її застосовувати, має бути документ, який підтверджує встановлення працівнику інвалідності. При цьому група інвалідності в цьому випадку (для застосування зниженої ставки ЄСВ) не має значення.

Підтвердженням встановлення працівнику інвалідності є завірена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності. Завірення копії довідки здійснюється безпосередньо підприємством, установою або організацією, тобто роботодавцем (абз. 2 п. 8 розділу III Інструкції №449).

Що це означає? Працівник має надати роботодавцю оригінал такої довідки, а роботодавець (точніше уповноважена особа, наприклад, працівник відділу кадрів) робить копію цієї довідки. Нотаріально її засвідчувати не треба. Достатньо зазначити на копії довідки (п. 71 Типової інструкції №55):

  • слова «Згідно з оригіналом»,
  •  найменування посади,
  • особистий підпис особи, яка засвідчує копію,
  • її ініціали(ініціали імені) та прізвища,
  • дату засвідчення копії.

 

За який період часу застосовується ставка ЄСВ 8,41%?

Нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% здійснюється з дати встановлення групи інвалідності (але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії) та закінчується датою припинення інвалідності (абз. 3 п. 8 розділу III Інструкції №449).

При цьому до дати одержання завіреної копії зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності, роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22% визначеної бази нарахування. На цьому податківці наполягали тут.

Однак так звані «перехідні» моменти (особливо щодо листків непрацездатності за попередні місяці, якщо на дату їх надання працівником його статус інваліда змінився) не дають роботодавцям спокою.

 

Якщо оплачується листок непрацездатності за минулі періоди?

Обчислення ЄСВ за минулі періоди здійснюється виходячи з розміру ЄСВ, що діяв на день нарахування (обчислення, визначення) заробітної плати (доходу), на яку відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок (ч. 4 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Винятком є випадок добровільної сплати ЄСВ згідно з ч. 5 ст. 10 Закону про ЄСВ, який ми зараз не розглядаємо.

Отже:

  • якщо працівник надає роботодавцю у місяці встановлення йому інвалідності листок непрацездатності за минулі періоди, коли він інвалідом визнаний ще не був, роботодавець нараховує ЄСВ за такі періоди у розмірі 8,41%;
  • якщо працівник надає роботодавцю у місяці, в якому скасована інвалідність, листок непрацездатності за минулі періоди, то роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22%.

Застосування (або незастосування) зниженої ставки ЄСВ щодо працівників-інвалідів впливає на ще один обов’язок роботодавців, у яких такі інваліди працюють за основним місцем роботи.

Справа в тому, що застосування ставки ЄСВ 8,41% відміняє обов’язок сплати ЄСВ у розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок. Отже, ставка ЄСВ 8,41% застосовується до фактичного доходу такого інваліда (в межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ).

Отже, виходить так, що працівник може хворіти три місяці і не надавати листка непрацездатності (при цьому не мати інвалідності). Та якщо в місяці виходу на роботу йому інвалідність встановили, то весь такий листок непрацездатності (за попередні місяці) оплачуватиметься вже працівнику-інваліду. І ЄСВ на ці лікарняні слід нарахувати вже за ставкою 8,41%.

Також на цю тему читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»