• Посилання скопійовано

Який термін сплати «зарплатних» податків?

Підприємство здійснює сплату «зарплатних» податків наперед (недоплати не має). Чи не вважається така переплата порушенням?

Щодо ЄСВ зазначимо, що згідно з ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ сплачується роботодавцем за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця. При цьому ЄСВ сплачується під час кожної виплати заробітної плати, одночасно з видачею зазначених сум. Винятком є випадки, якщо ЄСВ, нарахований на ці виплати, вже сплачений або за результатами звірення є переплата, сума якої перевищує суму внеску, що підлягає сплаті, або дорівнює їй (про це, далі).

ПДФО та військовий збір сплачується за порядком, встановленим у ст. 168 ПКУ. Зокрема, податки сплачуються до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. 

Зверніть увагу, що банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування «зарплатних» податків до бюджету.

Відповідно до ст. 115 КзпП та ст. 24 Закону про оплату праці, заробітна плата повинна виплачуватися не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Тому частина заробітної плати за першу половину місяця на практиці має назву аванс. Розмір авансу визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, але він не повинен бути меншим, ніж оплата за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Як правило, розмір авансу передбачається у відсотках за відношенням до посадового окладу особи, а також у більшості випадків до авансу не включаються премії, доплати та надбавки (до речі, утримання ПДФО здійснюється без застосування ПСП). Такі суми вже визначаються та нараховуються згідно з табелем обліку робочого часу.

Враховуючи, що аванс є виплатою заробітної плати за першу половину місяця, банк контролює наявність платіжок на «зарплатні» податки. І вище ми зауважили, що винятком може бути випадок, коли ЄСВ, нарахований на ці виплати, вже сплачений або є переплата. 

Власне Порядок №453 регулює механізм прийняття банками розрахункових документів на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які, відповідно до Закону про ЄСВ, нараховується єдиний внесок.

У разі подання до банку одночасно із розрахунковими документами на виплату заробітної плати за відповідний період документального підтвердження раніше сплаченого ЄСВ або оригіналу довідки-розрахунку, погодженого з контролюючим органом, банк відповідно до п. 4 Порядку № 453 має видати суму, зазначену в розрахунковому документі. Документальним підтвердженням раніше сплаченого ЄСВ є розрахункові документи (документи на переказ готівки) про перерахування ЄСВ (у тому числі з поточного рахунку, відкритого в іншому банку), у яких у реквізиті «Призначення платежу» платник зазначив період, за який заробітна плата нарахована, а банк платника заповнив реквізит «Дата виконання».

Отже, у разі погодження контролюючим органом Довідки-розрахунку на виплату заробітної плати з від'ємним значенням рядка 5 «Сума єдиного внеску, яка зазначається в розрахунковому документі, та підлягає перерахуванню (р. 2 + р. 3 - р. 4)», банк приймає таку довідку-розрахунок до виконання за умови документального підтвердження сплаченого ЄСВ. І ніяких порушень щодо термінів сплати «зарплатних» податків не має (додатково див. ІПК від 12.10.2018 р. №4413/6/99-99-13-02-01-15/ІПК та наш коментар).

Довідка-розрахунок складається роботодавцем у трьох примірниках за формою згідно з додатком 1 до Порядку №453

Також податківці повідомляють, що до приведення Порядку №453 у відповідність до сьогоднішнього законодавства у Довідці-розрахунку потрібно зазначати суму ЄСВ, яка становить 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у розрахункових документах. У разі підтвердження у Довідці-розрахунку буде примітка «Погоджено відповідно до встановленого з 01.01.2016 р. Законом №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» розміру єдиного внеску» (додатково див. лист ДФС від 09.01.2018 р. №77/6/99-99-13-02-01-15/ІПК). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Виплата компенсації відпустки, якщо працівник був відсутній з нез’ясованих причин
    Працівник не працював з березня 2022 р., весь цей час перебуває за кордоном, не писав заяв на відпустку без збереження зарплати, тому в табелі зазначали «НЗ». Зараз він передав заяву на звільнення. Як нараховувати компенсацію при звільненні і чи потрібно її нараховувати взагалі?
    Сьогодні 11:077
  • Період для обчислення відпускних у 2024 році
    У березні 2024 року працівник йде у відпустку за попередні роки (не звільняється), використовуючи дні, набуті до 2023 року. Як при розрахунку обчислювати середню зарплату: за останні 12 місяців чи з виплат, нарахованих у 2023 році (з 01.01.23 по 31.12.23 рр.)?
    15.03.20241 865
  • Компенсація працівнику вартості спецодягу
    Працівник підприємства 2 березня 2024 року придбав за власний кошт спецодяг для себе (медичний костюм). Чек ПРРО надав в бухгалтерію 12 березня 2024 року. Чи може підприємство відшкодувати працівнику кошти на придбання одягу і в який термін? Які документи треба оформлювати?
    15.03.2024290
  • Право батьків на податкову знижку на навчання дитини
    Чи має право мати (за контрактом – платник за навчання) на податкову знижку за навчання сина, студента денної форми, який у 2023 році почав офіційно працювати та отримувати зарплату за неповний робочий день, у 2023 році зареєстрований ФОПом та отримує дохід від підприємницької діяльності?
    14.03.202454
  • Робота за графіком 2/2: табелювання та зарплата
    Магазин працює з 9:00 до 19:00. Працівники працюють по змінах (два дні через два). Оклад - 7100 грн. За яким графіком треба працювати, щоб зарплата становила 7100 грн? Чи потрібно робити кожного місяця графік змінності? Що прописати в трудовому договорі?
    13.03.202491