• Посилання скопійовано

З декрету в декрет: як розрахувати допомогу по вагітності та пологах?

Працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за першою дитиною до 3 років (до 23.07.2018 р.), очікує другу дитину. З 17.07.2018 р. працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. За останніх 12 місяців жінка заробітку не мала. Як розраховувати допомогу по вагітності та пологах: виходячи з окладу (3 726 грн) чи двох МЗП (7 446 грн)? До першого декрету працівниця працювала на умовах неповного робочого часу (4 години на день)

Якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку працівниця не мала заробітку з поважних причин, наприклад, завагітніла, під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку – середня зарплата визначається виходячи з тарифної ставки, або її частини, встановленої на день настання страхового випадку (п. 28 Порядку №1266).

Тут працює норма п. 5 Порядку 1266 - середньоденна заробітна плата за один календарний день визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу), мінімальної заробітної плати або їх частини (у разі, коли особа працює у режимі неповного робочого дня чи тижня), на середньомісячну кількість календарних днів (30, 44). Звісно, що для розрахунку береться той оклад, який встановлений працівниці на момент настання страхового випадку, без застосування подвійної мінімальної зарплати.

 

Приклад.  Працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до 23.07.2018 р.  Листок непрацездатності, що засвідчує другу вагітність і пологи,  було надано під час відпустки для догляду за першою дитиною.  Посадовий оклад згідно з штатним розписом складає 3 726,00 грн. Розрахунок середньоденної зарплати проводиться із встановленого посадового окладу  шляхом ділення на середньомісячну кількість календарних днів – 30,44:

  • 3 726,00 грн : 30,44 = 122,40.

Те, що працівниця працювала на умовах неповного робочого дня до настання першої відпустки по вагітності та пологах, у цьому випадку на розрахунок не впливає.

 

Щодо однієї або двох розмірів МЗП

Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку, тобто 122,31 грн (3 723,00 грн/30,44 дні).

Отже, розмір середньоденної зарплати, обрахованої з фактичних доходів працівниці, обов’язково має бути порівняний із розміром середньоденної зарплати, розрахованої з розміру мінімальної зарплати на дату настання страхового випадку. У випадку, наведеному у запитанні,  середньоденна зарплата складає 122,40 грн, що більше ніж розмір, обчислений із мінімальної заробітної плати.

Застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку за даними Держреєстру загальнообов’язкового держсоцстрахування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на допомогу по вагітності та пологах виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку. Тобто це 244,62 грн (122,31 грн*2)

У вищезгаданій ситуації не потрібно застосовувати двократний розмір мінімальної заробітної плати, оскільки середньоденна допомога не перевищує подвійний розмір в сумі 244,62 грн на день.

Докладно про розрахунок допомоги по вагітності та пологах читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»