• Посилання скопійовано

Розраховуємо відпускні у випадку, якщо працівник працює неповний робочий тиждень

Працівник прийнятий на роботу з 01.01.2018 р. З 2 до 16 травня працівник перебуватиме у відпустці. З квітня 2018 р. він працює на умовах неповного робочого тижня за власним бажанням. Як розрахувати зарплату за травень 2018 р., у якому відпрацьовано 8 днів?

Відповідно до п. 2 Порядку №100 з розрахункового періоду виключається час, протягом якого працівники, згідно із чинним законодавством або через інші поважні причини, не працювали та за ними не зберігався заробіток або зберігався частково.

До таких поважних причин належать:

  • перебування у відпустках без збереження заробітної плати відповідно до ст. 25, 26 КЗпП (див. лист Мінсоцполітики від 26.11.2012 р. № 1203/13/84-12);
  • час простою не з вини працівника;
  •  робота з незалежних від працівників причин у режимі неповного робочого тижня, зокрема, коли наказом за підприємством працівників відділу, цеху тощо було переведено на роботу на умовах неповного робочого тижня у зв’язку з неможливістю забезпечити їх роботою впродовж нормальної тривалості робочого тижня (див. лист Мінпраці від 25.05.2009 р. № 294/13/84-09);
  • період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років або за наявності медичного висновку — до 6-ти років.

Отже, якщо працівник працює в режимі неповного робочого тижня за власною ініціативою, то дні, які він не працював у зв’язку з режимом неповного робочого тижня, виключати з розрахункового періоду не потрібно.

У цьому випадку розрахунковий період береться з січня  2018 р. до квітня 2018 р. Це означає, що у період включаються всі календарні дні без урахуванням святкових, а ті дні, що не відпрацьовані у зв’язку з неповним робочим тижнем, з розрахунку не виключаються.

 

Щодо заробітної плати за травень

Відповідно до ст. 56 КЗпП за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Оплата праці в цих випадках провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Отже, оплату праці слід проводити пропорційно до відпрацьованого часу. Тобто в травні працівнику слід оплатити 8 відпрацьованих днів. Якщо оклад у працівника складає 8000,00 грн, то за фактично відпрацьовані дні працівник має отримати 3200,00 грн (8000,00 грн/20 р.д. *8 р.д.), а також належну йому суму відпускних за час перебування у відпустці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»