• Посилання скопійовано

Що можна зробити, щоб не проводити індексацію?

Раніше підприємство проводило індексацію. У квітні 2024 року підвищили зарплату всім працівникам. А тепер плануємо підвищувати її, щоб не проводити індексацію. Як часто потрібно підвищувати зарплату і в якій сумі (наприклад, на 20 грн)? Як документально оформити непроведення індексації?

Правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації грошових доходів населення затверджені Постановою №1078. Відповідно, у разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1 або 100 відсотків. Тобто він є базовим для обчислення індексу споживчих цін.

Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення зазначених грошових доходів населення.

Сума індексації у місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу. У разі підвищення посадових окладів у місяці, в якому право на індексацію ще не виникло, такий місяць є базовим.

Роботодавцям не забороняється переглядати та підвищувати посадові оклади працівників протягом року за самостійним рішенням, оскільки підвищення окладів на кілька гривень щомісяця або навіть щокварталу не заборонено законом.

Таким чином, щомісячне підвищення посадових окладів роботодавцем на 20,00 грн (будь-яку іншу суму) чи на 100,00 грн щокварталу знімає з останнього обов’язок щодо нарахування індексації, оскільки у місяці підвищення окладів індексація не нараховується.

Далі потрібно слідкувати за індексом інфляції, щоб подбати про те, щоб вчасно підвищити оклади і зробити базовим новий місяць. 

Наприклад, останнього разу оклади підвищувалися ще у 2023 році. Базовим місяцем нарахування індексації зарплати буде грудень 2023 року, оскільки нарахування індексації відновили з 1 січня 2024 року – див. тут.

Згідно калькулятора індексації, якщо базовий місяць – грудень 2023 року, то у травні 2024 року ще не потрібно індексувати зарплату. 

Щоб визначити місяць, в якому потрібно буде підвищити оклади, потрібно щомісяця перевіряти за калькулятором індексації, чи не виникає індексація у тому місяці, за який ви нараховуєте зарплату. Якщо калькулятор покаже ненульову суму індексації за поточний місяць, значить, у цьому місяці вже час переглядати оклади (звісно, у бік збільшення!). Якщо в цьому місяці збільшити оклади, він стане новим базовим місяцем, і знову на кілька місяців можна «забути» про індексацію, допоки не буде перевищено порог індексації 103%.

Отже, якщо ми регулярно підвищуємо оклади, ми просто не створюємо умов для нарахування індексації, і це зовсім не потрібно фіксувати у якихось документах.

Індексація заробітної плати передбачена ст. 95 КЗпП, її ненарахування є порушенням мінімальних державних гарантій в оплаті праці і тягне за собою фінансову відповідальність у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожного працівника, стосовно якого вчинено порушення відповідно до абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Але застосувати штраф можна лише у випадку порушення норм закону, чого в цьому випадку немає. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Оподаткування МД на лікування дитини працівника
    У працівника є дитина з інвалідністю, якій необхідна операція. Підприємство надає матеріальну допомогу на лікування дитини. Чи потрібно "прив’язувати" виплату цієї допомоги до відпустки працівника? Чи можна виплачувати в інший період? Як оподатковується ця матеріальна допомога? Чи обмежується розмір цієї допомоги?
    08.10.202433
  • Облік доплат за шкідливі умови праці
    Доплата за роботу в шкідливих та важких умовах праці не входить у фонд заробітної плати та згідно з наказом по підприємству сплачуються за кошти підприємства. Які бухгалтерські проведення при нарахуванні таких доплат повинні бути?
    27.09.20242661
  • Індексація при періодичному піднятті окладів після їх зниження у 2022 році
    Останнє підвищення окладу за посадою до суми 12000 грн відбулося 01.01.2021 р. З 01.04.2022 р. оклад за посадою був зменшений до 6500 грн і надалі збільшувався разом з підвищенням мінімальної заробітної плати. З 01.04.2024 р. оклад 8000 грн, базовий місяць для нарахування індексації – грудень 2023 р. З якого періоду потрібно буде змінити базовий місяць: з дати, коли оклад перевищить 12000 грн?
    24.09.202440
  • Індексація при зниженні та (не) піднятті окладів
    Працівникові не підвищували оклад з 01.01.2015 року. Як нараховувати індексацію? У працівника до 2021 року була ставка 12 000 грн, в 2022 році зменшили оклад до 7 000 грн. В січні 2024 року було підняття зарплати і підвищили оклад до 8500 грн. Як нараховувати індексацію?
    04.09.202476
  • Які є ризики при виплаті зарплати працівника за його розпорядженням на рахунок іншої людини?
    Працівник подав роботодавцю заяву про те, щоб його зарплату перераховувати на рахунок іншої людини. Наскільки ризикованою є така практика?
    30.07.20241 095