• Посилання скопійовано

Оподаткування зарплати та лікарняних працівника резидента «Дія.Сіті»

Резидент «Дія.Сіті» в вересні 2023 року нарахував найманому працівнику зарплату, відпускні та лікарняні. Як відобразити ці суми в бухобліку та податковій звітності? Які ставки податків та ЄСВ при цьому застосовуються?

Оподаткування виплат працівнику

Як роз’яснюють податківці, застосування ставок ПДФО залежить від дати отримання статусу резидента «Дія. Сіті».  

Юридична особа, яка отримала статус резидента «Дія.Сіті» не з початку місяця, оподатковує суми заробітної плати (винагороди) нараховані (виплачені) працівникам та гіг-спеціалістам за такий місяць ПДФО за ставкою 18%.

Адже ставка ПДФО у розмірі 5%, встановлена п.п. 170.14 ПКУ, застосовується до доходів платника податку – спеціаліста резидента «Дія. Сіті» з наступного за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента Дія Сіті. 

Аналогічна ситуація і з ЄСВ. 

Якщо підприємство отримало статус резидента «Дія.Сіті» не з початку місяця, то на суму зарплати, нарахованої працівникам, такий резидент нараховує ЄСВ за ставкою 22% на фактично нараховану суму.

А з наступного місяця резидент «Дія.Сіті» на суму зарплати, нарахованої працівникам, нараховує ЄСВ за ставкою 22% від мінімальної заробітної плати (МЗП). 

Про це ми повідомляли тут.

Проте, зверніть увагу, що ПФУ у листі від 21.04.2023 р. № 15806-17907/У-03/8-2800/23 зазначив, що і сума допомоги по тимчасовій непрацездатності в розрахунку на місяць, яка виплачується працівникам резидентів «Дія.Сіті», не має перевищувати розміру МЗП, встановленої в останньому місяці розрахункового періоду. Оскільки саме з цього розміру доходу за них сплачується ЄСВ. Тобто, якщо в певному місяці розрахункового періоду нарахована зарплата буде вище ніж МЗП, то до розрахунку середньої зарплати для оплати листка непрацездатності в цьому місяці потрапить саме МЗП, а не фактичний розмір зарплати. 

Слід зазначити також, що зазвичай з метою оподаткування ПДФО до доходу у вигляді зарплати прирівнюються і відпускні, і лікарняні. Вони навіть у додатку 4ДФ відображаються одним рядком, загальною сумою і з однаковою ознакою доходу «101». Отже, і до них мала б застосовуватися та ж сама ставка. 

Проте, на практиці податківці чомусь вважають, що до лікарняних працівників резидентів «Дія. Сіті» має застосовуватися ставка 18%. Приклад такого роз’яснення ми наводили тут. І наполягають, що в додатку 4ДФ такі лікарняні треба відображати з ознакою доходу «127». Про що ми писали тут

А от ВЗ зарплату, відпускні та лікарняні оподатковуватимуть за ставкою 1,5%, незалежно від розміру.

 

Бухоблік виплат працівнику

Щодо бухгалтерського обліку таких доходів, слід зазначити наступне.  Спеціального стандарту бухобліку для резидентів «Дія.Сіті» не було створено. Отже, вони відображають свої господарські операції так само як і решта юросіб. 

Отже, витрати у вигляді зарплати, нарахованої за окладом тощо, визнаються за загальними правилами П(С)БО 16. А саме, або під час визнання доходу, для отримання якого вони були понесені (наприклад, якщо йдеться про працівників, які зайняті у виробництві ПЗ, це зарплата, яка відображається за дебетом рахунку 23 «Виробництво»), або у періоді, коли вони були понесені (адміністрація підприємства, рекламний відділ, відділ збуту тощо). 

Лікарняні, так само як і у решти роботодавців, за перші 5 календарних днів здійснюються за кошти роботодавця, тобто, списуються на той самий витратний рахунок, на який списується зарплата працівника. А от починаючи з 6-го календарного дня нарахування вже здійснюються за кошти ПФУ. Тому ця частина лікарняних нараховується вже за дебетом субрахунку 378 «Розрахунки з державними цільовими фондами». 

Щодо резерву на відпустки, тут теж жодних пільг. Він створюється за загальними правилами, які ми прописували докладно тут. Там же ми розповідали і про бухгалтерські проведення, які виникають у зв’язку зі створенням та використанням резерву.

Проте, при створенні цього резерву треба врахувати правила нарахування ЄСВ на зарплату працівників резидентів «Дія.Сіті». Тому податківці роз’яснювали: резерв відпускних не є базою нарахування ЄСВ. Тобто, формула розрахунку резерву буде аналогічною, але без урахування ЄСВ. Якщо статус резидента був отриманий не с початку року, то, на нашу думку, внаслідок отримання цього статусу треба буде зробити перерахунок відсотка резерву (вже за новою формулою) і далі застосовувати саме його. 

 

Податкова звітність

В єдиній звітності з ПДФО, ЄСВ та ВЗ ситуація буде наступна. Розглянемо її на прикладі лише одного працівника, про якого йдеться у запитанні. Для спрощення пояснень вважатимемо, що всі виплати були нараховані у вересні за один місяць (вересень) і «перехідних» виплат не було. 

В такому випадку в податковому розрахунку зарплата і відпускні відображаються загальною сумою (рядок 1.1). А лікарняні відображаються в двох рядках: нараховані за перші 5 днів (рядок 1.3) і нараховані, починаючи з 6-го дня (рядок 1.4). Загальна сума фактично нарахованого доходу відображається в рядку 1. 

Проте, базою нарахування ЄСВ є лише МЗП. Тому, на нашу думку, в рядку 2 треба зазначити саме її, тобто, 6700,00 грн. Також цю ж саму суму треба зазначити в рядку 2.1.

А суму нарахованого ЄСВ, визначеного за ставкою 22% з розміру МЗП, зазначаємо в рядках 3 і 3.1.  

Слід також сказати, що питання заповнення додатка 1 резидентами «Дія.Сіті» наразі залишається не врегульованим і з ним, для уникнення спорів, варто звернутися за консультацією до фахівців ДПС. 

Наразі ж зрозуміло одне: відображені в додатку 1 суми мають бути максимально правдивими і збігатися з даними, зазначеними у податковому розрахунку. А як вже цього досягнути, кожен роботодавець визначає на свій розсуд.

Наша ж думка наступна: в додатку 1 всі три виплати треба показати окремо, при цьому звернути увагу на такі особливості. 

Зарплату і відпускні показуємо із зазначенням коду застрахованої особи «1», а графі 14 тільки цього рядка зазначаємо кількість днів перебування у трудових відносинах.

Відпускні вимагають у графі 9 зазначення коду типу нарахувань «10».

Як показувати в додатку 1 лікарняні, податківці розповідали тут. 

Зверніть увагу! Базою нарахування ЄСВ для цього працівника є не фактичні доходи (які щодо всіх трьох виплат відображатимуться у графі 16 відповідних рядків), а МЗП. Тому, на нашу думку, в першому ж рядку, де відображається нарахований дохід у вигляді зарплати, треба в графі 17 зазначити МЗП.

В додатку 4ДФ зарплату і відпускні відображатимемо одним рядком, з ознакою доходу «101». А лікарняні з ознакою доходу «127», як ми зазначали вище. 

 

Щодо декларації з податку на прибуток 

Пунктом 135.2 ПКУ визначено, що базою оподаткування операцій резидента «Дія.Сіті» – платника податку на особливих умовах є грошове вираження об’єкта оподаткування, розрахованого за правилами, визначеними цим пунктом та підпунктом 141.9-1.3 ПКУ. У разі здійснення операцій, які є об’єктом оподаткування, у формі, відмінній від грошової, базою оподаткування є вартість такої операції, визначена на рівні не нижче звичайної ціни.

Резиденти «Дія.Сіті» – платники податку на особливих умовах самостійно визначають суму податку, що підлягає сплаті до бюджету, з урахуванням положень, передбачених п. 135.2п. 137.10 та п. 141.9-1 ПКУ, та не визначають окремо об’єкт оподаткування, передбачений пп. 134.1.1 ПКУ.

Тобто, податкові різниці, передбачені ПКУ, не для таких резидентів. Отже, наявність у такого резидента резерву на оплату відпусток жодним чином не вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток. Він буде відображений лише в бухгалтерському обліку. 

Як діяти у випадку, якщо статус резидента «Дія.Сіті» було отримано посеред року, податківці роз'яснювали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Оплата відрядження працівнику, який суміщає посади
    Працівник працює прибиральником території та згідно з наказом по підприємству має суміщення за посадою водія з доплатою 50% від окладу водія. Іноді його відправляють у відрядження, виплачуються добові. Чи потрібно відрядження відображати у табелі обліку робочого часу? Чи потрібно платити середньоденну зарплату за дні відрядження ,чи це буде лише оклад плюс суміщення?
    29.04.202439
  • Приклади нарахування зарплати при неповному робочому дні
    Як розраховувати заробітну плату, якщо у наказі про прийняття зазначено такий графік роботи: понеділок по 1 (одній) годині на тиждень з 09:00 до 10:00. Посадовий оклад відповідно до штатного розпису 8 000 гривень на місяць?
    26.04.202470
  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245711
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6494
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202445