• Посилання скопійовано

Чи застосовувати метод участі в капіталі, якщо частка складає 0,8%?

"Малодохідник" володіє більше 20% (випущених акцій в обіг) в інституті спільного інвестування (ІСІ). Але частка "малодохідника" у СК - 0,80%. Чи застосовувати облік фінінвестиції за методом участі в капіталі?

Чи застосовувати облік фінінвестиції за методом участі в капіталі?

Метод участі в капіталі застосовують до фінінвестицій в асоційовані та дочірні підприємства і в спільну діяльність зі створенням юрособи, крім випадків, наведених в пп. 17 і 22 НП(С)БО 12 (див. п. 11 НП(С)БО 12).

Асоційованим називають підприємство, на яке інвестор має суттєвий вплив і яке не є дочірнім або спільним підприємством інвестора (п. 4 НП(С)БО 23).

Згідно з п. 3 НП(С)БО 12, суттєвий вплив — повноваження брати участь у прийнятті рішень з фінансової, господарської та комерційної політики об’єкта інвестування без здійснення контролю цієї політики. Свідченням суттєвого впливу, зокрема, можуть бути:

1) володіння двадцятьма або більше відсотками акцій (статутного капіталу) підприємства;

2) представництво в раді директорів або аналогічному керівному органі підприємства;

3) участь у прийнятті рішень;

4) взаємообмін управлінським персоналом;

5) забезпечення підприємства необхідною техніко-економічною інформацією.

В даній ситуації малодохідник володіє більше 20% акцій, але часткою в статутному капіталу 0,8%. Проте коли в НП(С)БО 12 сказано «акцій (статутного капіталу)», то, на наш погляд, «(статутний капітал)» в дужках уточнює зміст «акцій». Тобто, мається на увазі саме статутний капітал, або акції, випущені на всю суму статутного капіталу.

Тому за ознакою володіння частки в СК ІСІ, на наш погляд, не відноситься до асоційованого підприємства. 

Якщо в розглядуваній ситуації відсутні й інші свідчення суттєвого впливу, ІСІ не буде асоційованим підприємством.

Не буде ІСІ і дочірнім підприємством. Детальніше про це тут.

А відтак малодохідник, на наш погляд, не повинен обліковувати фінінвестицію за методом участі в капіталі.

В такому разі, на наш погляд, фінінвестицію на дату балансу слід обліковувати за справедливою вартістю чи за собівартістю, якщо справедливу вартість визначити неможливо (див. п. 8, п. 9 НП(С)БО 12).

Разом з тим оскільки чітко в НП(С)БО 12 не прояснено поняття «акцій (статутного капіталу)», може бути доцільним звернутися за консультацією з цього питання до Мінфіну, який згідно з ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік є державним органом, який в Україні регулює питання методології бухобліку та фінзвітності.

 

Чи коригує малодохідник фінрезультат до оподаткування на податкові різниці?

Малодохідником у просторіччі називають платника податку, у якого річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує сорока мільйонів гривень (див. пп. 134.1.1 ПКУ), і який при цьому самостійно не обрав можливість коригувати фінрезультат до оподаткування на податкові різниці.

Відповідно до норм пп. 134.1.1 ПКУ, малодохідник не застосовує коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років та коригувань, визначених пп. 140.4.8 та пп. 140.5.16 ПКУ), визначені відповідно до положень розділу ІІІ «Податок на прибуток» ПКУ.

Тобто, малодохідник не застосовує тільки коригування, визначені розділом ІІІ ПКУ, окрім наведених вище. Але він застосовує коригування, наведені в інших розділах ПКУ, наприклад, в підрозділі 4 розділу ХХ ПКУ. І, як вже зазначалося, він застосовує коригування:

  • на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років (див. пп. 140.4.4 ПКУ);
  • на суму різниці за пп. 140.4.8 ПКУ;
  • на суму різниці за пп. 140.5.16 ПКУ.

Останні дві різниці стосуються бюджетних грантів.

Тож інші різниці, наведені в розділі ІІІ ПКУ, малодохідник не застосовує.

***

Читайте також:

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»