• Посилання скопійовано

Баланс НО: витрати більше доходів

Яку суму вказувати в формі 2 (рядок 2160 та рядок 2165), якщо доходів отримали - 15000,00 грн, а витрат вийшло 17000,00 грн (послуги оренди нараховані в 2022 році, а оплата буде в 2023 році)? Чи потрібно закривати дебетове сальдо за рахунком 48 (2000,00 грн)? І в якому рядку балансу показати цей залишок?

Цілком можливо, що інколи протягом своєї діяльності неприбуткова організація в якомусь періоді може отримати доходів більше (буде позитивна різниця між доходами та витратами), а витратяться вони лише в наступному періоді. Або навпаки, витрат більше, ніж доходів у поточному періоді, які перекриються лише в наступних періодах. Так як, в даному випадку, нарахована але не оплачена оренда, що призвело до негативної різниці та спричинило виникнення збитку, що перекрив цільові надходження наступного періоду.

В бухобліку вся сума орендної плати за офіс відображається у витратах за Дт 92 і враховується при обчисленні фінансового результату в повному обсязі.

Тож, доходи й витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.   

Як відомо, неприбуткові організації формують та подають фінансовий звіт мікропідприємства  (ф. №1-мс, ф. №2-мс) за нормами НП(С)БО 25.

Залишок на Дт 48 в сумі 2000,00 грн, не потрібно закривати, він перекриється в наступному періоді, коли відбудеться сплата оренди за рахунок нових надходжень, тому цей залишок потрапить до рядка 1155 балансу за формою №1-мс «Поточна дебіторська заборгованість».

У формі 2-мс «Звіт про фінансові результати» у рядках:

  • 2160 – зазначаються обороти по Дт 71 Кт 791; Дт 72, 73 Кт 792 та Дт 74 Кт 793 (за спрощеним планом рахунків: Дт 74 Кт 79). Тобто, тут буде сума аналогічна тій, що зазначена в рядку 1 Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації;
  • 2165 - зазначаються обороти по Дт 92, 93, 94, 95, 96, 97 (за спрощеним планом рахунків: Дт 96 без урахування обороту за Дт 96 Кт 48 і субрахунку 64/Розрахунки з податку на прибуток (у частині нарахованого податку на прибуток)). А, тут буде сума аналогічна тій, що зазначена в рядку 2 Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»