• Посилання скопійовано

Придбання у єдиного засновника іншого ТОВ частки у розмірі 100%: як облікувати?

ТОВ згідно з укладеним та нотаріально завіреним договором купівлі-продажу частки у статутному капіталі придбало у єдиного засновника іншого ТОВ його частку у розмірі 100%, яка забезпечена майном у вигляді нежитлової будівлі та двох земельних ділянок. Як таку операцію відобразити в обліку ТОВ - покупця?

Положення ст. 21 Закону про ТОВ дозволяють учаснику ТОВ відчужити свою частку (частину частки) у статутному капіталі товариства платно або безоплатно іншим учасникам товариства або третім особам лише в тій частині, у якій вона є оплаченою.

У ч. 2 ст. 656 ЦКУ зазначено, що предметом договору купівлі-продажу можуть бути майнові права. До договору купівлі-продажу майнових прав застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не випливає із змісту або характеру цих прав.

При цьому слід враховувати, що відповідно до ч. 1 ст. 104 ЦКУ юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення (ч. 5 ст. 104 ЦКУ).

Положення ч. 1 ст. 105 ЦКУ зобов'язують учасника юридичної особи, що прийняв рішення про її припинення протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Тому після відчуження 100% частки у статутному капіталі ТОВ необхідно внести зміни до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань шляхом подання документів, зазначених у ч. 4 ст. 17 Закону  «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

У ситуації, що розглядається, за наслідками договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ не планується його ліквідація, а також призначення комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії), голови комісії або ліквідатора та встановлення порядку і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

У пп. 3.1.7 Державного класифікатора України «Класифікація організаційно-правових форм господарювання ДК 002:2004», зазначено, що дочірнє підприємство - це підприємство, єдиним засновником якого є інше підприємство (підприємство, залежне від іншого).

Відповідно до ч. 8 ст. 63 ГКУ у випадках існування залежності від іншого підприємства, передбачених ст. 126 ГКУ, підприємство визнається дочірнім.

Про наявність простої та вирішальної залежності також має бути зазначено у відомостях державної реєстрації залежного (дочірнього) підприємства та опубліковано відповідно до закону (ч. 4. ст. 126 ГКУ).

 

ПДФО та ВЗ

Операція придбання частки у статутному капіталі (корпоративних прав) у фізичної особи – єдиного засновника ТОВ не передбачає виконання функцій податкового агента щодо справляння ПДФО у підприємства – покупця.

Тому при виплаті доходу фізособі за придбану у неї частку в статутному капіталі (корпоративних прав) їх покупець не утримує ПДФО та ВЗ, однак має відобразити суму сплаченого доходу у ф. №1ДФ з ознакою «112» (роз'яснення з розділу 103.25, ЗІР).

Докладніше про оподаткування ПДФО та ВЗ при зменшені статутного капіталу ТОВ читайте тут>>

 

Облік

Відповідно до п. 4 П(С)БО 12 фінансові інвестиції первісно оцінюються та відображаються у бухгалтерському обліку за собівартістю, яка складається з ціни її придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов'язкових платежів та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з її придбанням.

Фінансові інвестиції (крім інвестицій, що утримуються підприємством до їх погашення або обліковуються за методом участі в капіталі) на дату балансу відображаються за справедливою вартістю. Сума збільшення або зменшення балансової вартості фінансових інвестицій на дату балансу (крім інвестицій, що обліковуються за методом участі в капіталі) відображається у складі інших доходів або інших витрат відповідно (п. 8 П(С)БО 12).

При цьому фінансові інвестиції в дочірні підприємства обліковуються за методом участі в капіталі (п. 16 П(С)БО 12). Приклад обліку фінансових інвестицій за методом участі в капіталі наведено у додатку 2 до П(С)БО 12.

Фінансові інвестиції обліковуються за методом участі в капіталі на останній день місяця, в якому об'єкт інвестування відповідає визначенню дочірнього підприємства. Застосування методу участі в капіталі для обліку фінансових інвестицій припиняється з останнього дня місяця, в якому об'єкт інвестування не відповідає критеріям дочірнього підприємства (п. 18 П(С)БО 12).

В п. 2.12 Методичних рекомендацій №433, зазначено, що у статті «Довгострокові фінансові інвестиції» відображаються фінансові інвестиції на період більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент. У цій статті виділяються фінансові інвестиції, які згідно з відповідними НП(С)БО обліковуються методом участі в капіталі.

Згідно з Інструкцією №291 за дебетом рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» відображається вартість довгострокових інвестицій, за кредитом – їх вибуття (списання) чи зменшення вартості, а також одержання дивідендів від об'єкта інвестування, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в капіталі.

У бухгалтерському обліку операції придбання частки у статутному капіталі у єдиного засновника іншого ТОВ відображаються так (суми умовні):

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,млн.

грн

Дебет

Кредит

Сплачено кошти за придбану фінансову інвестицію у вигляді корпоративних прав

685

311

3,40

Зараховано на баланс фінансову інвестицію у вигляді корпоративних прав (на дату внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про зміну учасника ТОВ)

141

685

3,40


В даному випадку, оскільки за наслідками договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ не планується його ліквідація (злиття, приєднання), то все нерухоме майно (нежитлова будівля та 2 земельні ділянки) продовжують обліковуватись на балансі підприємства, що набуло статусу дочірнього. Тому амортизацію на нежитлову будівлю потрібно нараховувати саме дочірньому підприємству протягом попередньо встановленого строку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    Сьогодні 15:233
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449