• Посилання скопійовано

Зменшення статутного капіталу ТОВ: оподаткування та відображення в обліку

Статутний капітал товариства сформовано в 2015 р. за рахунок власних коштів засновника – фізособи в розмірі 100 тис. грн. У 2016 р. згідно з протоколом за рахунок реінвестованих дивідендів розмір статутного капіталу було збільшено на 70 тис. грн. У 2018 р. прийнято рішення про зменшення статутного капіталу до 80 тис. грн. Як ця операція відображається в бухобліку? Чи підлягає оподаткуванню така операція та відображенню в ф. №1ДФ?

17.06.2018 р. набрав чинності Закон про ТОВ. Докладніше про це читайте тут>>

Умови зменшення статутного капіталу товариства визначені ст. 19 Закону про ТОВ, відповідно до яких товариство має право зменшити свій статутний капітал.

Оскільки в ситуації, що розглядається, засновником ТОВ є одна фізособа, то у разі зменшення номінальної вартості його частки, співвідношення номінальної вартості його частки залишиться незмінним, тобто 100%.

На виконання умов, встановлених у ч. 3 ст. 19 Закону про ТОВ, після прийняття рішення про зменшення статутного капіталу ТОВ, його виконавчий орган протягом 10 днів має письмово повідомити про це кожного кредитора, вимоги якого до товариства не забезпечені заставою, гарантією чи порукою.

Кредитори протягом 30 днів після отримання вищезазначеного повідомлення можуть звернутися до товариства з письмовою вимогою про здійснення протягом 30 днів одного з заходів, вказаних у ч. 4 ст. 19 Закону про ТОВ, за вибором товариства:

1) забезпечення виконання зобов'язань шляхом укладення договору забезпечення;

2) дострокового припинення або виконання зобов'язань перед кредитором;

3) укладення іншого договору з кредитором.

У разі невиконання ТОВ зазначеної вимоги у встановлений строк кредитори мають право вимагати в судовому порядку дострокового припинення або виконання зобов'язань товариством.

Якщо кредитор не звернувся до товариства з письмовою вимогою у строк, передбачений частиною четвертою цієї статті, вважається, що він не вимагає від товариства вчинення додаткових дій щодо виконання зобов'язань перед ним.

Облік вилученого капіталу, у разі викупу власних часток з метою їх анулювання (зменшення статутного капіталу) тощо, ведеться на рахунку 45 «Вилучений капітал» (субрахунок 452).

За дебетом рахунку 45 відображається фактична собівартість часток, викуплених господарським товариством у його учасників, за кредитом - вартість анульованих часток.

У бухобліку зменшення статутного капіталу відображається так:

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, тис. грн

Дебет

Кредит

Відображено викуп частини частки засновника

452

672

80,0

Виплачено кошти в розмірі викупленої частини

672

311

80,0

Анульовано викуплену частину частки

401

452

80,0

 

Оподаткування ПДФО

Особливості оподаткування доходу у вигляді інвестиційного прибутку визначено у п. 170.2 ПКУ.

Відповідно до пп. 170.2.2 ПКУ інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4 - 170.2.6 ПКУ.

До продажу інвестиційного активу прирівнюються також операції з повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав.

Придбанням інвестиційного активу вважаються також операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юрособи - резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права.

Згідно з пп. 170.2.1 ПКУ облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку (фізособою) самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію, у якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

При цьому в пп. 170.2.6 ПКУ зазначено, що до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінрезультату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року.

Ставка ПДФО становить 18% (ст. 167 ПКУ).

Також доходи, визначені у ст. 163 ПКУ, є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ).

Ставка військового збору становить 1,5% об'єкта оподаткування (пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ).

ДФС в ІПК від 23.07.2018 р. №3225/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, якщо внаслідок зменшення у законодавчо встановленому порядку статутного капіталу товариства його засновнику повертаються грошові кошти, які були внесені ним при формуванні цього капіталу під час заснування товариства, то на таку операцію поширюються норми п. 170.2 ПКУ. Об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором вважатиметься інвестиційний прибуток, при визначенні якого враховуються витрати, пов'язані з придбанням такого корпоративного права.

Порядок подання річної декларації про доходи визначено ст. 179 ПКУ. При цьому юрособа відображає такі доходи у податковому розрахунку ф. №1ДФ із зазначенням коду «112».

 

ПДВ

Згідно з пп. 196.1.1 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ операції погашення, викупу за кошти корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах.

ДФС в ІПК від 23.07.2018 р. №3225/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, що операції з часткового повернення товариством засновнику статутного капіталу у вигляді коштів не є об'єктом оподаткування ПДВ. 

Водночас операція з часткового повернення товариством засновнику статутного капіталу у вигляді майна підпадає під визначення об'єкта оподаткування ПДВ та має оподатковуватися ПДВ на загальних підставах за основною ставкою – 20%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»