• Посилання скопійовано

Підприємство списує безнадійну кредиторку: що з ПДВ та податком на прибуток?

Підприємство придбало товар, але не оплатило його. Вартість товару визначена в гривнях з прив’язкою до курсу євро. Через три роки підприємство хоче списати цю кредиторську заборгованість. Які будуть наслідки з ПДВ та податку на прибуток? Чи потрібно коригувати суму заборгованості?

По-перше, слід розібратися з прив’язкою ціни товару до курсу євро – чи потрібно перераховувати заборгованість?

За загальним правилом у  договорах між резидентами на території України ціну встановлюють у грошовій одиниці України — гривні (ст. 189 ГКУ, ст. 524 ЦКУ). Тобто в національній валюті, яка є на території України єдиним законним засобом платежу (ст. 192 ЦКУ). А ось використовувати на території України іноземну валюту можуть (як виняток) тільки суб’єкти господарювання, що мають право здійснювати «валютні» розрахунки згідно із законодавством (тобто мають на це відповідну ліцензію НБУ, ч. 2 ст. 192 ЦКУ, ч. 3 ст. 533 ЦКУ). Проте, водночас, діючі норми ЦКУ не забороняють у договорі прив’язатися до інвалюти. Тобто разом із сумою в гривнях дозволяють визначити грошовий еквівалент зобов’язання у валюті (ч. 2 ст. 524 ЦКУ).

Але у такому разі  зобов’язання все одно повинне виконуватися в гривнях (ч. 1 ст. 533 ЦКУ). Тому розраховуватися з продавцем (перераховувати оплату) необхідно в гривнях. Для цього суму, що підлягає сплаті в гривнях, визначають шляхом перерахунку валютного еквівалента за офіційним курсом НБУ на день платежу. В даному випадку, якщо платежу не було, сторони мають право  перерахувати заборгованість на будь-яку поточну дату, на яку застосовується валютний курс. Але такий перерахунок має бути оформлений документально, зокрема, шляхом укладання додаткової угоди до договору. Якщо цього не зроблено, то ми вважаємо, що підстав  для перерахування заборгованості немає і потрібно списувати ту суму в гривнях, яка обліковується з дати останнього платежу без перерахунку.

По-друге, списання заборгованості в бухобліку здійснюється за такою схемою:

Операція

Дебет рахунку

Кредит рахунку

Сума

Отримання товару

281

631

83333,33

Податковий кредит з ПДВ

641

631

16666,67

Списання заборгованості за товар

631

717

100000,00

Коригування податкового кредиту на підставі бухдовідки*

949

641

16666,67

*) Докладніше про це читайте тут.

Як видно з таблиці, до фінрезультату  потрапляє сума списаної заборгованості без врахування ПДВ, тобто прибуток збільшується на 83333,33 грн, а не на 100000,00 грн.

Податковий кредит з ПДВ коригується тільки в частині неоплаченого товару, тобто власне на суму боргу. Податковий кредит з оплаченої частини товару визнається в загальному порядку і не коригується.

У разі подальшого погашення списаної заборгованості слід буде просто визнати витрати, адже заборгованості вже немає, вона включена в доходи: Дт 631 Кт 311 (оплата), Дт 949 Кт 631 (визнання витрат). Можна спробувати повернути собі і податковий кредит з ПДВ, оформивши це бухгалтерською довідкою, але податківці, скоріш за все, не визнають цього, адже з моменту отримання товару пройшло три роки і податковий кредит раніше був вже відкоригований. Втім, можна звернутися до них за наданням ІПК відповідно до ст. 52 ПКУ, щоб точно знати їхню думку щодо цієї ситуації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    Сьогодні 11:1182
  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202424
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024591
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202464
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.20241471