• Посилання скопійовано

Чи може бути прибуток при наданні послуг військовій частині?

Підприємство надало послуги військовій частині (бюджетній установі) з ремонту двигуна авто. До ціни послуги згідно з калькуляцією закладено прибуток. Але військова частина наполягає на тому, що при наданні послуг військовим частинам прибутку бути не повинно. Чи це правомірно?

Дивимося Постанову № 335.

Відповідно до п. 1 ч. 1 Постанови №335 на період воєнного стану ціна на постачання товарів, виконання робіт та надання послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони України визначається на підставі калькуляції витрат, сформованої виконавцем державного контракту (договору). При цьому під час розрахунку ціни враховуються всі податки та збори, загальновиробничі, адміністративні, операційні та інші витрати виконавця, пов’язані з виготовленням товарів, виконанням робіт та наданням послуг.

Сектор безпеки і оборони - система органів державної влади, Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних та розвідувальних органів, державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, сил цивільного захисту, оборонно-промислового комплексу України, діяльність яких перебуває під демократичним цивільним контролем і відповідно до Конституції та законів України за функціональним призначенням спрямована на захист національних інтересів України від загроз, а також громадяни та громадські об’єднання, які добровільно беруть участь у забезпеченні національної безпеки України (п. 16 ч. 1 ст. 1 Закону про національну безпеку України).

З наведеного робимо такі висновки:

Військова частина (бюджетна установа) входить до сектору безпеки і оборони.

На період воєнного стану при наданні послуг, виконання робіт на користь військової частини ціна таких послуг, робіт визначається на підставі калькуляції. А до підрахунку в калькуляції включаються всі пов’язані з виконанням робіт, наданням послуг:

  • податки та збори,
  • загальновиробничі витрати,
  • адміністративні витрати,
  • операційні витрати,
  • інші витрати.

Разом з тим, про прибуток тут нічого не сказано. В Постанові №335 не зазначено, що прибуток не включається. Тому, на наш погляд, не можна стверджувати, що включати прибуток заборонено.

До речі, схоже питання задавали Мінекономіки: Консультації з питань публічних закупівель | Міністерство економіки України (me.gov.ua)

Мінекономіки 24.05.2023 р. відповіло, що воно не є розробником Постанови №335, в тому не може відповісти по суті.

Далі Мінекономіки зазначило, що веде роботу щодо внесення змін в Постанову №335 і надасть загальне роз’яснення, в тому числі згідно з піднятими питаннями, після затвердження проєкту постанови КМУ.

Схожу відповідь Мінекономіки читаємо також тут.

На сайті інфобоксу «Прозорро» розміщено інформацію від 30.11.2022 р. щодо вебінару про особливості закупівель для потреб оборони (див. тут).

Відео вебінару тут>>

Файли з матеріалами вебінару тут>>

Під час вебінару про застосування Постанови № 335 і про складання калькуляцій розповідала Крістіна Бєлякова – тренер академії Радник, головний редактор Порталу RADNUK.COM.UA.

Її розповідь під час вебінару починається з 2:49:34 (див. тут).

Чи включати прибуток, вона прямо не сказала, але навела приклади складання калькуляцій.

У всіх прикладах калькуляцій окремо є рядок з із зазначенням прибутку.

Давайте ще раз глянемо на норму п. 1 ч. 1 Постанови №335. Там сказано про всі пов’язані з виконанням робіт, наданням послуг:

  • податки та збори,
  • загальновиробничі витрати,
  • адміністративні витрати,
  • операційні витрати,
  • інші витрати.

Тобто, до витрат для розрахунку ціни включаються не тільки витрати виробничої собівартості, а й інші витрати – адміністративні, операційні, податки тощо.

Причому підприємство має якимось чином із всього масиву адміністративних, операційних, інших витрат, які не включаються до виробничої собівартості, виокремити тільки ту частину, яка пов’язана з виконанням робіт, послуг на користь військової частини. На наш погляд, такі витрати можна розподілити пропорційно витратам виробничої собівартості всіх виконаних робіт, послуг, проданих товарів.

Повторимо ще раз. На наш погляд, в Постанові №335 не встановлено заборону визначати прибуток. Постанова №335 регламентує лише витратну частину калькуляції.

Але ж остаточну відповідь на це питання має надати КМУ, як розробник Постанови №335. Про це саме каже і Мінекономіки. Тому рекомендуємо або дочекатися реакції на це питання від КМУ, або самостійно звертатися до КМУ за консультацією з цього питання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»