• Посилання скопійовано

Придбання права вимоги із забезпеченням: облік та оподаткування

Товариство придбало на аукціоні права вимоги за кредитним договором із забезпеченням. На даний момент це товариство є іпотекодержателем. Як відобразити це в бухобліку і які наслідки з податку на прибуток?

Внаслідок відступлення прав вимоги боргу за правочином, згідно з яким підприємство отримало у іншої юридичної особи права вимоги, відбулася зміна кредитора у зобов’язанні, порядок якої визначений ст. 512 – 518 ЦКУ.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов'язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст. 509 ЦКУ).

Відповідно до ст. 514 ЦКУ, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з пп. 14.1.255 ПКУ, відступлення права вимоги — операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

За договорами відступлення права вимоги, в даному випадку відступається монетарна дебіторська заборгованість. Така заборгованість згідно з п. 4 П(С)БО 13 кваліфікується як фінансовий актив. Своєю чергою, відповідно до п. 29 П(С)БО 13 фінансові інструменти спочатку оцінюються за їх фактичною собівартістю, а далі дебіторська заборгованість, не призначена для перепродажу, - за амортизованою собівартістю.

Наприклад, при придбанні короткострокової монетарної дебіторської заборгованості номінальною вартістю 75000 грн з дисконтом за 50000 грн (ціна, що сформувалась на аукціоні) в обліку у покупця – нового кредитора будуть такі бухгалтерські записи щодо придбання фінансової інвестиції:

  • Дт 352 Кт 68 на суму 50000 грн: визнано актив –короткострокову фінансову інвестицію та одночасно визнано зобов’язання перед продавцем права вимоги;
  • Дт 685 Кт 311 на суму 50000 грн – сплачено продавцю права вимоги;
  • Дт 352 Кт 740 на суму 25000 грн – дооцінка фінансової інвестиції до справедливої вартості на різницю між ціною придбання заборгованості та її справедливою вартістю, за якою вона буде погашена боржником;
  • Дт 311 Кт 352 на суму 75000,00 грн – погашення заборгованості боржником. 

Як варіант, цю операцію можна обліковувати як придбання дебіторської заборгованості, однак вплив на фінансовий результат залишається аналогічним (тобто до доходу тежпотрапить сума різниці між розміром заборгованості, за яким вона буде погашена, та ціною, за якою її було придбано – 25000 грн):

  • Дт 377/183 Кт 685 (придбано короткострокову/довгострокову заборгованість за її номіналом) - 75000 грн;
  • Дт 685 Кт 733 (відображено дохід на суму різниці між номінальною вартістю дебіторської заборгованості та сумою купівлі дебіторської заборгованості) - 25000 грн;
  • Дт 685 Кт 311 (оплата продавцю права вимоги) – 50000 грн;
  • Дт 183 Кт 611 – з плином часу в обліку проводиться переведення частини довгострокової заборгованості до складу поточних зобов’язань;
  • Дт 311 Кт 377 / 611 / 183 (отримано оплату від боржника) – 75000 грн.

ПКУ не передбачає коригування фінрезультату до оподаткування за операціями з відступлення права вимоги. Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінансового результату (лист ДПС від 07.02.2018 р. №518/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Про це ми вказували тут. За правилами бухобліку у покупця права вимоги виникає дохід на суму різниці між ціною придбання заборгованості та ціною її погашення, який і підпадає під оподаткування податком на прибуток.

Якщо придбана заборгованість довгострокова і не передбачає сплату процентів, вона підлягає дисконтуванню. Якщо строк погашення цієї придбаної заборгованості за договором боржника з первісним кредитором вже настав (тобто придбано прострочену заборгованість), то така заборгованість не дисконтується.

Докладніше про дисконтування читайте тут, тут, туттут та тут.

Операція з придбання монетарної заборгованості не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Нерухоме майно, яке визначено як забезпечення погашення заборгованості, на балансі кредитора не обліковується, оскільки воно йому ще не належить на праві власності. Інформація про таке забезпечення накопичується на забалансовому рахунку 05 "Гарантії та забезпечення надані". При придбанні права вимоги із забезпеченням робиться запис: Дт 05 на суму заборгованості, яка забезпечена нерухомим майном. При погашенні заборгованості списується і забезпечення: Кт 05.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»