• Посилання скопійовано

Учаснику ТОВ, який ним й надалі залишається, повертається ТЗ: що з податками?

Засновник передав на баланс підприємства транспортний засіб у 2018 році (проведення - ДТ 10 ДТ 685), а в листопаді 2019 р. цей основний засіб повертається засновнику. Чи вважається така операція продажем? Чи оподатковується податком на прибуток, ПДФО та ВЗ така операція?

Насамперед зазначимо, що внесення транспортного засобу до статутного капіталу відображається проведенням - ДТ 105 «Транспортні засоби» КТ 46 «Неоплачений капітал».

Відповідно до Інструкції №291, рахунок 46 призначено для узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу підприємства.

За дебетом цього рахунку відображається заборгованість засновників (учасників) господарського товариства за внесками до статутного капіталу підприємства, за кредитом – погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу.

Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщених неоплачених акцій (для акціонерних товариств) та за кожним засновником (учасником) підприємства.

Отже, при погашенні заборгованості за внесками до статутного капіталу кредиторської заборгованості перед учасником не виникає.

У разі безоплатного передання транспортного засобу на баланс підприємства така операція відображається проведенням ДТ 105 КТ 424 «Безоплатно одержані необоротні активи», що також не призводить до виникнення кредиторської заборгованості перед учасником.

Кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку операцій з основними засобами наведена у додатку до Методичних рекомендацій №561.

Також про бухоблік статутного капіталу читайте тут та тут.

Оскільки така помилка не впливає на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку), то її слід виправити так:

  • ДТ 105 КТ 6851 сторно;
  • ДТ 105 КТ 46.

При цьому виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності (п. 5 П(С)БО 6).

Виходячи з того, що транспортний засіб передається учаснику, який залишається у складі учасників ТОВ (тобто не виходить з нього), то така операція з метою оподаткування розглядається як подарунок.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУоб'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

У бухгалтерському обліку згідно з п. 33 П(С)БО 7 об'єкт основних засобів вилучається з активів (списується з балансу) у разі його вибуття внаслідок безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом.

Фінансовий результат від вибуття об'єктів основних засобів визначається вирахуванням з доходу від вибуття основних засобів їх залишкової вартості, непрямих податків і витрат, пов'язаних з вибуттям основних засобів (п. 34 П(С)БО 7).

Відповідно до пп. 138.1 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується, зокрема, на суму залишкової вартості окремого об'єкта основних засобів, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, у разі ліквідації або продажу такого об'єкта.

На суму залишкової вартості окремого об'єкта основних засобів, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ, у разі ліквідації або продажу такого об'єкта фінансовий результат до оподаткування зменшується (пп. 138.2 ПКУ).

Збільшення фінансового результату податкового (звітного) періоду на суму безоплатно наданих товарів фізичним особам згідно з нормами пп. 140.5.10 ПКУ не поширюється.

 

ПДВ

Згідно з пп. «а» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у т. ч. операції з безоплатної передачі.

Постачання товарів в пп. 14.1.191 ПКУ визначено як будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у т. ч. продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

 

ПДФО та ВЗ

З метою оподаткування ПДФО та військового збору до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються дохід у вигляді вартості отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом IV ПКУ (пп. 164.2.10 ПКУ).

У абз. 2 пп. 174.6 ПКУ зазначено, що доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або ФОП, оподатковуються на загальних підставах, передбачених розділом IV ПКУ для оподаткування додаткового блага.

Найбільша Facebook-сторінка для бухгалтерів в Україні

При цьому відповідно до пп. 174.7 ПКУ вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, отриманих у дарунок, які підлягають оподаткуванню, визначається у порядку, встановленому абз. 3 пп. 173.1 ПКУ.

Докладніше щодо оподаткування дарунку читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433