• Посилання скопійовано

Прощення поворотної фіндопомоги фізособі: які податкові наслідки?

Підприємство, платник податку на прибуток (дохід більше 20 млн грн), прийняло рішення про прощення поворотної фіндопомоги, яку було надано засновнику - працівнику підприємства. Резерв сумнівних боргів не створювався. Які податкові наслідки такого прощення?

Податок на прибуток

За приписами пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування є прибуток, визначений шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), відображений у фінзвітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, відкоригований на податкові різниці.

У бухобліку підприємства надана позика, як правило, відображається у складі іншої дебіторської заборгованості (за дебетом субрахунку 377).

У разі спливу строку давності за позикою або прощення заборгованості позикодавцем, сума дебіторської заборгованості списується до інших витрат проведенням: Дт 944 Кт 377.

Якщо на підприємстві було створено резерв сумнівних боргів, то інші витрати визнавалися при його створенні проведенням: Дт 944 Кт 38. Відповідно, списання позики за рахунок такого резерву відобразиться проведенням: Дт 38 Кт 377. Сума боргу, яка перевищуватиме суму створеного резерву, потрапить до інших витрат у періоді її списання: Дт 944 Кт 377.

Оскільки підприємство має обсяг доходу більше 20 млн грн, то при списанні такої заборгованості фінрезультат необхідно:

1. Збільшити (пп. 139.2.1 ПКУ):

  • на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до П(С)БО або МСФЗ;
  • на суму витрат від списання дебіторської заборгованості, яка не відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ.

2. Зменшити (пп. 139.2.2 ПКУ):

  • на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився цей результат відповідно до П(С)БО або МСФЗ;
  • на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), яка відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ.

За п. 14.1.11 ПКУ безнадійною заборгованістю є заборгованість, що відповідає одній з ознак, які перелічені у пп. «а» - «з» п. 14.1.11 ПКУ.

Таким чином, оскільки строк позовної давності за такою заборгованістю ще не минув і вона анулюється за власним рішенням підприємства, то на суму такої заборгованості необхідно збільшити фінрезультат до оподаткування без відповідного зменшення, оскільки така заборгованість не відповідає ознакам, зазначеним у пп. 14.1.11 ПКУ.

Тобто підприємство відносить до витрат суму списаної дебіторської заборгованості, однак водночас збільшує фінрезультат з метою оподаткування на таку ж суму.

 

ПДФО та військовий збір

Згідно з пп. «д» п. 164.2.17 ПКУ до оподатковуваного доходу фізособи включається дохід, отриманий у вигляді додаткового блага, зокрема, основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі, якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

При цьому, кредитор зобов’язаний повідомити платника податку - боржника шляхом:

  • або направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення;
  • або укладення відповідного договору;
  • або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу.

Підприємство в такому випадку повинно включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощенно (з ознакою доходу "127").

При цьому, боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

Проте у разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу у порядку, визначеному цим підпунктом, такий кредитор зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агента щодо доходів, визначених цим підпунктом.

Отже, порядок утримання ПДФО буде залежати від того, чи повідомило підприємство боржника (обов’язково у зазначений вище спосіб), чи ні. Якщо особу не було повідомлено, то сума податку утримується з інших його джерел доходу, які йому виплачує підприємство (зокрема, із зарплати).

 

Коефіцієнт

Відповідно до п. 164.5 ПКУ коефіцієнт застосовується у разі виплати доходу у негрошовій формі. Оскільки ПФД було надано в грошовій формі, то такий коефіцієнт для обрахунку бази оподаткування не застосовується.

 

ЄСВ

Об’єктом оподаткування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, та суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Відповідно сума прощеної ПФД не підлягає оподаткуванню ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202431
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202449
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485