• Посилання скопійовано

Як та за який період відобразити результати перевірки в декларації з прибутку та в балансі?

При перевірці підприємства за 2016-2017 рр. та 9 місяців 2018 р. виявлено відсутність акту на 1 млн грн та нараховані ПЗ з податку на прибуток, штраф та пеня. Як відобразити результати цієї перевірки в декларації з податку на прибуток та балансі? Чи коригувати кредиторську заборгованість в бухобліку?

Відповідно до п. 54.1 ПКУ платник податків самостійно (крім випадків, передбачених податковим законодавством) обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені ПКУ. Суми грошового зобов'язання та/або пені вважаються узгодженими.

Положення пп. 54.3.2 ПКУ  зобов'язують контролюючий орган самостійно визначати суму грошових зобов'язань об'єкта оподаткування податком на прибуток, якщо дані перевірок результатів діяльності платника податків, крім електронної перевірки, свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов'язань з податку на прибуток, заявлених у податкових деклараціях, уточнюючих розрахунках.

Під час проведення документальних планових та позапланових перевірок платник податків не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом (п. 50.2 ПКУ).

Отже, донарахована сума податкових зобов'язань з податку на прибуток та суми пені і штрафу, нараховані контролюючим органом під час документальної перевірки, не підлягають відображенню в декларації з податку на прибуток за поточний період чи в  уточнюючому розрахунку до декларації з податку на прибуток за період, в якому під час перевірки виявлено заниження податкового зобов'язання.

В бухобліку донарахована сума податкових зобов'язань з податку на прибуток та суми пені і штрафу, нараховані контролюючим органом під час документальної перевірки, відображаються за Дт субрахунку 948 та Кт субрахунку 641 (розрахунки за податком на прибуток).

Докладніше про коригування фінрезультату на суми штрафів, нарахованих ДФС, читайте тут>> 

Коригування суми кредиторської заборгованості, яка виникла внаслідок відображення в обліку суми за відсутнім актом, необхідно лише у разі, коли госпоперація за цим актом не відбулася чи за актом звіряння з підрядником (виконавцем) роботи не виконані (послуги не надані).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»