• Посилання скопійовано

Відображення орендодавцем в декларації з прибутку компенсації за комунальні послуги

Як орендодавцю відобразити в декларації з податку на прибуток компенсацію, отриману підприємством на загальній системі оподаткування від орендарів за спожиту електроенергію та інші комунальні послуги, якщо оренда не є основним видом діяльності підприємства?

Якщо орендар самостійно не укладає договори на споживання комунальних послуг, а здійснює відшкодовування орендодавцю в частині понесених ним витрат на оплату комунальних послуг, то в договорі оренди обов'язково має бути визначено порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг та їх оплати (компенсації).

Якщо орендодавець згідно з договором оренди отримує від орендаря відшкодування витрат на оплату спожитих комунальних послуг (опалення, електричної енергії, водопостачання, водовідведення), то при обчисленні об'єкта оподаткування по податку на прибуток орендодавець враховує суми такої отриманої компенсації у складі інших доходів на підставі пп. 135.5.15 ПКУ. А суму коштів, сплачених постачальнику комунальних послуг, — у складі інших витрат операційної діяльності, пов'язаних із господарською діяльністю (пп. «в» пп. 138.10.4 ПКУ).


 

Орендодавець відображає суму отриманої компенсації вартості комунальних послуг від орендаря як інші доходи у рядку 03.28 додатка IД до декларації з прибутку і у складі підсумкової суми за таким додатком переносить до рядка 03 декларації.

Сума коштів, сплачених постачальникові комунальних послуг, таким чином, зазначається у рядку 06.4.39 додатка IВ до декларації з податку на прибуток й у складі підсумкової суми за таким додатком переноситься до рядка 06.4 декларації.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Кондзелка Марьяна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»