• Посилання скопійовано

Чи складати податкову накладну та показувати в декларації з ПДВ імпорт програмної продукції

ТОВ - платник ПДВ отримало програмну продукцію від нерезидента в електронному вигляді за актом для реалізації в Україні. Місце постачання – Україна, сума – 1 тис. дол. (24 тис. грн). Операції з постачання звільнено від ПДВ. Чи складати податкову накладну на цю продукцію? Як заповнити декларацію з ПДВ?

Відповідно до роз'яснення податківців у підкатегорії 101.13 ресурсу «ЗІР»* операції з постачання програмної продукції від нерезидента резиденту на митну територію України є операцією з постачання послуг.

Місцем постачання послуги з постачання програмного забезпечення відповідно до пп. «в» п. 186.3 ПКУ є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або, у разі відсутності такого місця, місце постійного чи переважного його проживання.

Відповідно до п. 1 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307 (далі – Порядок №1307) податкова накладна складається зареєстрованим на території України платником податку - отримувачем (покупцем) у разі надання нерезидентом послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Отже, оскільки місцем поставки послуг (постачання програмної продукції) є територія України, то отримувач (покупець) такої програмної продукції від нерезидента повинен скласти ПН.

В той же час, оскільки операції із придбання у нерезидента програмної продукції звільняються від оподаткування ПДВ, то при заповнені ПН слід керуватися п. 17 Порядку №1307.

Згідно із п. 17 Порядку №1307 у податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі "Складена на операції, звільнені від оподаткування" верхньої лівої частини робиться помітка "Без ПДВ".

Більш детальне роз'яснення щодо заповення ПН у такому випадку наведено у підкатегорії 101.17 ресурсу «ЗІР»**.

Що ж стосується відображення у Декларації із ПДВ операцій з придбання у нерезидента програмної продукції, то відмітимо наступне.

Відповідно до роз'яснення фахівців ДФС, розміщеного у підкатегорії 101.20 ресурсу «ЗІР»***, оскільки формою декларації з ПДВ та самим Порядком заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженим наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21, не передбачено відображення обсягів придбання товарів, послуг, необоротних активів, що ввезені на митну територію України із застосуванням звільнення від оподаткування, то такі операції в декларації не відображаються.

__________________

* Запитання: «Чи звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, якщо таке постачання здійснюється нерезидентом резиденту?»

** Запитання: «Які особливості заповнення податкової накладної при здійсненні операцій, звільнених від оподаткування (у тому числі з наданя благодійної допомоги у вигляді постачання товарів/послуг)?»

*** Запитання: «Який порядок відображення в податковій звітності з ПДВ обсягів придбання товарів/послуг на митній території України без ПДВ та товарів, ввезених на митну територію України із застосуванням звільнення від оподаткування?»

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 700
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432