• Посилання скопійовано

Компенсація орендної плати: що з ПДВ?

Підприємство орендує землю і має сплачувати орендну плату. На цій земділянці є об'єкт нерухомості, що належить іншому підприємству, яке компенсує орендарю плату за користування ділянкою з площі, на якій знаходиться об’єкт нерухомості за договором про компенсацію земельного податку. Чи включаються ці кошти до бази оподаткування ПДВ?

Відповідно до пп. "б" п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

За загальним правилом база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (п. 188.1 ПКУ).  Оскільки мова йде просто про компенсацію витрат, передбачених договором, і немає поставки послуг, компенсація земельного податку не повинна потрапляти до складу бази оподаткування ПДВ. 

Разом з тим, часто ризик в цьому питанні при перевірках полягає в тому, що місцеві податківці дотримуються позиції, що кошти, що отримуються від орендаря як компенсація будь-яких витрат, передбачених договором оренди, будучи складовою частиною операцій з постачання послуг при наданні в оренду нерухомого майна, повинні включатися до бази оподаткування ПДВ орендодавця та оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку. Але в зазначеному випадку між орендарем земельної ділянки та власником нерухомості немає договору суборенди, є договір про компенсацію земельного податку. 

В питанні оподаткування компенсації  земельного податку податківці час від часу змінюють свою точку зору на протилежну. Так, в своєму листі від 19.01.2016 р. №907/6/99-99-19-03-02-15 податківці доходять висновку, що кошти, які надійшли платнику податку у вигляді компенсації з оплати земельного податку, до бази оподаткування не включаються та податком на додану вартість не оподатковуються (і це вже роз’яснення, у якому сума компенсації земельного податку надходить не від орендаря, тобто, в ситуації аналогічній тій, яка зазначена у запитанні).

Тому, ми вважаємо, що в зазначеному в запитанні випадку сума отриманої компенсації ПДВ не оподатковується. Але радимо в договорі чітко розписувати, яка сума, що саме компенсує і яким є порядок її обрахунку

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 691
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432