• Посилання скопійовано

Податкові накладні зареєстровані як неплатнику ПДВ: як виправити?

В серпні-жовтні отримано оплату від покупця. Про те, що він платник ПДВ не повідомив, а тому накладні зареєстровані як неплатнику ПДВ. В листопаді разом з довіреністю передали свідоцтво платника ПДВ. Чи є право в листопаді скоригувати податкові накладні виписані в серпні-жовтні неплатнику ПДВ, а в листопаді виписати накладну платнику ПДВ?

В даній ситуації потрібно виписати РК до всіх ПН, виписаних на неплатника і виписати нові ПН на платника ПДВ.

Враховуючи той факт, що інформація про статус контрагента стала відома уже в листопаді, а терміни на реєстрацію всіх ПН, виписаних протягом серпня-жовтня, в ЄРПН, певна річ, пропущені  (п. 201.10 ПКУ),  покупець втрачає право на ПК з ПДВ у періоді складання ПН, але це право у нього залишиться в періоді реєстрації такої ПН. А  продавець наражається на штрафи, встановлені ст. 120-1 ПКУ (залежно від строків затримки). Але щодо ПН, складених датою до 01.10.2015 р., штрафні санкції, передбачені п. 120-1.1 ПКУ, не застосовуються (п. 35 підр. 2 р. ХХ ПКУ). 

Якщо виписати звичайні ПН, але в гр. 2 табличної частини і в даті вказати дати отримання грошових коштів (передоплати від покупця) в серпні, вересні та жовтні  (фактично саме ці дати є датами виникнення ПЗ з ПДВ за першою подією), право на ПК з ПДВ покупець матиме уже за підсумками листопада 2015 р. – коли нові ПН будуть зареєстровані.

Особливості заповнення нових ПН

Поля

Дані, рекомендовані для заповнення нової ПН

Порядковий номер

Нові порядкові номери, відмінні від порядкових номерів ПН на неплатника

Верхня ліва частина ПН

Позначка «Х» не проставляється і тип причини 02 («постачання неплатнику податку») не зазначається

«Дата складання»

Дата виникнення ПЗ (у нашому випадку дати відповідатимуть датам ПН на неплатника – дати в серпні, вересні та жовтні) (п. 187.1 ПКУ)

Заголовна частина

Зазначаємо всі реквізити контрагента — платника ПДВ і заповнюємо поля «Особа (платник податку) — покупець», «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця», «Індивідуальний податковий номер покупця»

Таблична частина (графи з 1 по 13)

Зазначаємо обсяг операцій з постачання (у нашому випадку дані відповідатимуть даним ПН на неплатника)

 

Крім того, оскільки декларація з ПДВ вже була подана до контролюючого органу, то коригування потребують і дані додатка Д5 до декларації з ПДВ, де рядок із зобов'язаннями у рядку «Інші», відкоригований «у мінус», перекриється додатною сумою податкових зобов'язань щодо контрагента — платника ПДВ.

На майбутнє перевірити реквізити партнерів і своєчасно звіряти їх можна на сайті ДФСУ (http://sfs.gov.ua/reestr_new). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024999
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435