• Посилання скопійовано

Як платити ПДВ при придбанні програмного забезпечення у нерезидента?

Підприємство планує придбати програмне забезпечення у нерезидента та поставити його фізособі – підприємцю через Інтернет. Чи буде вважатися ця операція поставкою електронних послуг? Якщо так, то чи потрібно нерезиденту реєструватися платником ПДВ та здійснювати продаж самостійно? Вартість послуг менше, ніж 1000 євро

Постачання програмного забезпечення та оновлень до нього, у тому числі електронних примірників, надання доступу до них, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення та електронного обладнання належить до електронних послуг відповідно до пп. «е» пп. 14.1.56-5 ПКУ.

Разом з цим потрібно визначитись з тим, чи буде саме цей платіж нерезиденту визнаватись роялті. Ми розглядали цю тему тут. Для цілей оподаткування поняття роялті визначено у пп. 14.1.225 ПКУ. Зокрема, не вважаються роялті платежі, отримані за придбання примірників (копій, екземплярів) об’єктів інтелектуальної власності, у тому числі в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання або для перепродажу такого примірника (копії, екземпляра). Для класифікації оплати за придбання ПЗ як роялті або не як роялті потрібне професійне судження компетентних у цьому питанні працівників підприємства. До посадових обов’язків бухгалтера це не входить.

Виходячи з того, що ПЗ придбавається для перепродажу, ми вважаємо, що оплата за нього не є роялті, а значить, це буде придбання ПЗ у нерезидента, і ця операція буде електронною послугою. Але, повторимо, для точної відповіді на це питання потрібен ретельний аналіз угоди відповідними спеціалістами.

Статею 208-1 ПКУ визначені особливі правила оподаткування ПДВ електронних послуг, що постачаються нерезидентами фізичним особам, місце постачання яких розташоване на митній території України. До таких фізосіб також включаються ФОПи – неплатники ПДВ. Нерезидент повинен реєструватися в Україні як платник ПДВ тільки в тому разі, якщо:

  • Він надає електронні послуги тільки фізособам та ФОПам – неплатникам ПДВ;
  • При цьому обсяг вищезазначених операцій перевищує сукупно суму, еквівалентну 1000000 грн за офіційним курсом до іноземної валюти, встановленим НБУ, що діє на 0 годин 1 січня відповідного року.

В цьому випадку ці умови не виконуються, тому що отримувач електронних послуг є юрособою. Такий отримувач-юрособа сам повинен нарахувати ПДВ на вартість отриманого ПЗ від нерезидента відповідно до вимог ст. 208 ПКУ. А саме:

  • Якщо юрособа – платник ПДВ, вона складає та реєструє ПН на вартість придбаного ПЗ від нерезидента. Ця ПН відображається в декларації з ПДВ – див. тут;
  • Якщо юрособа – неплатник ПДВ, вона визначає суму податкових зобов’язань з ПДВ, яка підлягає декларуванню у Розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України. Докладніше про це – тут.

Подальший перепродаж ПЗ фізособі-підприємцю буде оподатковуватись ПДВ на загальних підставах, якщо юрособа – платник ПДВ. Якщо юрособа – неплатник ПДВ, вона продає ПЗ без ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • ПДВ на послуги перевезення для ТЦК
    Підприємство надає послуги ТЦК з перевезення мобілізованих від військкомату до військових частин. Як оподатковуються ці послуги з урахуванням положень Постанови №178 від 02.03.2022 р? Чи потрібно застосовувати нульову ставку до використаного пального?
    16.09.20241693
  • Як платити ПДВ при придбанні програмного забезпечення у нерезидента?
    Підприємство планує придбати програмне забезпечення у нерезидента та поставити його фізособі – підприємцю через Інтернет. Чи буде вважатися ця операція поставкою електронних послуг? Якщо так, то чи потрібно нерезиденту реєструватися платником ПДВ та здійснювати продаж самостійно? Вартість послуг менше, ніж 1000 євро
    11.09.2024557
  • Як виправити ціну товара у видатковій та податковій накладній?
    Товар продається за ціною в гривнях, яка залежить від валютного курсу НБУ. Помилково склали видаткову та податкову накладні від 30.07.2024 р., але за курсом НБУ на 02.05.2024 р. Потрібно було застосувати курс на 30.07.2024 р. Декларація з ПДВ за липень вже подана. Як відкоригувати ціну у видатковій та в податковій накладній саме за курсом на 30.07.2024 р.?
    03.09.202477
  • Перехідні операції під час реєстрації платником ПДВ
    Неприбуткова організація за 12 місяців перевищила 1 млн грн і з 1 вересня 2024 р. буде платником ПДВ. У серпні 2024 р. отримано передплату за продаж приміщення згідно з попереднім договором в розмірі 80%, без ПДВ. Сума, що залишилася у розмірі 20%, буде сплачена у жовтні 2024 р. з ПДВ, коли організація буде вже платником ПДВ. Як обліковувати таку перехідну операцію?
    02.09.202445
  • Бухоблік ПДВ та формування ліміту реєстрації ПН
    Якщо платник ПДВ сплачує задекларовану суму ПДВ за попередній місяць, то ліміт реєстрації ПН (податкових зобов'язань) зростає на суму такої оплати? Чи збільшується залишок на рах. 641/ПДВ? Це потрібно окремо обліковувати на рах. 315? Як податкова бачить ці суми – разом чи окремо?
    30.08.2024765