• Посилання скопійовано

Чи складати ПН на помилковий платіж та РК на його повернення?

На рахунок юрособи-платника ПДВ 05.02.2024 р. надийшли кошти у сумі 250 тис. грн від колишнього покупця ФОП - неплатника ПДВ, з яким розірвано відносини. ФОП у призначенні платежу помилково вказав "Оплата за товар". ФОП-покупець надав листа про помилку з проханням повернути кошти. Кошти повернули 04.03.2024 р. Які строки встановлені для повернення помилкових коштів, та якщо між контрагентами немає договірних відносин (або договір уже розірвано), чи нараховують ПЗ з ПДВ?

Станом на зараз немає спеціального законодавства, яке регулює строки повернення помилкових платежів, щоб були здійснені з вини платника. 

Указ Президента  від 16.03.1995 р. №227 "Про заходи щодо нормалізації платіжної дисципліни в народному господарстві України" припинив дію 07.02.2019 р. У пп. 6 Указу №227 було встановлено 5-денний строк для повернення помилково отриманих коштів, який не діє з 07.02.2019 р.

Тепер сторони керуються лише ЦКУ – а саме главою 83 ЦКУ, зокрема, відповідно до ст. 1212 ЦКУ особа, яка набула майно за рахунок іншої особи без достатньої правової підстави, зобов'язана повернути потерпілому це майно. Тут не прописано строків та умов повернення, тому отримувач повинен повернути платіж безумовно і негайно. Отримувач не вправі вимагати якихось листів від платника, а реквізити платника він може побачити у своїй банківській виписці. На практиці сторони користуються такими листами для узгодження реквізитів, на які слід повернути платіж, але, повторимо, це не обов’язково і відсутність листа від платника не може бути причиною неповернення помилково отриманих коштів. Неналежний отримувач має можливість негайно повернути платіж на той рахунок, звідки він прийшов.

Строки врегулювання помилкових платежів передбачені тільки для банків у Законі «Про платіжні послуги» №1591-IX:

  • ст. 86 (ч. 9, ч. 10) – у разі помилки банку банк повинен повернути кошти негайно;
  • ст. 87, ст. 88 регулюють процедури врегулювання помилкових платежів в інших ситуаціях.

Все це не стосується випадку, коли самі СГ ініціювали помилкові платежі, і вини банків тут немає. 

Податківці розглядають помилкові платежі через призму «наявності договірних відносин» між сторонами – якщо вони наявні, то отримувач повинен скласти ПН на помилково отримані кошти, а потім скласти РК на операцію з їх повернення. Об'єктом оподаткування ПДВ є операції, вичерпний перелік яких наведено у ст. 185 ПКУ, і там немає нічого про «наявність договірних відносин», а є чіткий перелік окремих операцій, на які нараховується ПДВ. 

Помилковий переказ та його повернення, у т. ч. з індексацією та відсотками, не є операцією з постачання товарів і послуг, а отже, не є й об'єктом обкладення ПДВ, і не виникає обов’язок складати ПН та РК, незалежно від «наявності договірних відносин». Також не можна визначити номенклатуру товарів, на яку слід складати ПН та РК, адже отримувач нічого не збирається поставляти в рахунок помилкового платежу.

Отже, згідно з діючим законодавством в цьому випадку у отримувача немає обов’язку складати ПН на помилковий платіж, незалежно від того, коли він був повернутий – тому що підставою цього платежу не була реальна оподатковувана операція.

Проте на практиці податківці безпідставно можуть вимагати складання ПН та РК, при цьому їхні аргументи щодо наявності або відсутності договірних відносин не відповідають нормам ПКУ. Повторимо, ПКУ не прив’язує виникнення податкових зобов’язань з ПДВ до факту наявності договірних відносин, об’єктом оподаткування є тільки реальні окремі операції (ст. 185 ПКУ), у яких повинен бути намір поставити певну номенклатуру товарів/послуг (виставлений рахунок з переліком номенклатури, відвантажено певну номенклатуру тощо). В цьому випадку такого наміру немає, немає визначеної номенклатури для постачання, а відтак, і немає самої операції, що підлягає оподаткуванню.

Якщо отримувач вирішить все-таки скласти ПН на ФОПа-неплатника ПДВ на дату отримання коштів 05.02.2024 р., вона буде безумовно зареєстрована. Строк реєстрації – до 05.03.2024 р. РК складається на 04.03.2024 р., і він теж буде безумовно зареєстрований, оскільки ще не пройшло 30 к.д. від дати ПН (п. 6 Долатку 3 до Порядку № 1165) . Номенклатуру для такої ПН можна вибирати довільно, бажано з тих товарів/послуг, які зазвичай постачає отримувач.

Якщо отримувач вирішить не складати ПН та РК, то він повинен бути готовий до того, щоб доводити перевіряючим відсутність договірних відносин з цим ФОПом (факт закінчення дії договору, відсутність операцій та заборгованостей в останній час тощо), а також довести до них той факт, що конкретні строки повернення коштів законодавством не встановлені.

Також читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 042
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435