• Посилання скопійовано

Оплата доступу до електронних книг: що з ПДВ?

Директор приватного навчального закладу картою-ключ до гривневого рахунку оплатив нерезиденту послуги з доступу до електронних книг. Заклад надає навчальні послуги, тому має пільгу з ПДВ. Кошти списалися в гривнях, при цьому сума списалася за комерційним курсом банку, а не за курсом НБУ. Як нараховувати ПДВ?

ПДВ при отриманні електронних послуг

Відповідно до пп. 14.1.56-5 ПКУелектронні послуги - послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, у тому числі шляхом встановлення спеціального застосунку або додатка на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях. До таких послуг, зокрема, але не виключно, належать постачання електронних примірників, надання доступу до зображень, текстів та інформації, у тому числі, але не виключно, підписка на електронні газети, журнали, книги, надання доступу та/або завантаження фотографій, графічних зображень, відеоматеріалів тощо.

Таким чином, на наш погляд, послуги доступу до електронних книг з точки зору ПКУ відносяться до електронних послуг.

Відповідно до пп. 186.3-1 ПКУ місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг. В розглядуваній нами ситуації отримувач послуг (навчальний заклад) знаходиться на митній території України.

А згідно з пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Таким чином, отримувач послуг (навчальний заклад) отримує від нерезидента послуги, які оподатковуються ПДВ. Тож він повинен в загальному порядку нарахувати ПЗ з ПДВ, скласти ПН, зареєструвавши в ЄРПН. Детально про ПДВ у разі імпорту послуг (складання ПН, відображення в декларації, в тому числі ПК) можна почитати тут.

Якщо ПН зареєстрована вчасно, то ПК відображається в декларації того самого періоду, що й ПЗ. Нарахування ПЗ відображають в рядку 16.1, а ПК в рядку 13.1 декларації.

 

Якщо заклад має пільгу з ПДВ

Відповідно до пп. 197.1.2 ПКУ, звільняються від оподаткування операції з постачання послуг із здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти навчальними закладами, у тому числі навчання аспірантів і докторантів, навчальними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг, у тому числі постачання послуг з дистанційного навчання в мережі Інтернет, у разі, якщо мережа Інтернет використовується виключно як засіб комунікації між викладачем і слухачем, а також послуг з виховання та навчання дітей у будинках культури, дитячих музичних, художніх, спортивних школах і клубах, школах мистецтв та послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках.

Далі в цьому підпункті перелічені послуги, на які поширюється звільнення.

Тож якщо навчальний заклад надає послуги з такого переліку, операції надання таких послуг звільняються від оподаткування ПДВ.

Але в такому разі потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ на послуги з доступу до електронних книг. Про особливості складання такої ПН можна почитати тут.

 

База оподаткування ПДВ

Відповідно до пп. 190.2 ПКУ, для послуг, які постачаються нерезидентами на митній території України, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком податку на додану вартість, що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства. Визначена вартість перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов'язань.

З наведеного випливає, щоб розрахувати базу оподаткування ПДВ, потрібно взяти суму за інвойсом, який виписаний в іноземній валюті, і перемножити на курс НБУ на дату оплати. Це і буде база оподаткування для нарахування ПДВ.

 

Бухгалтерський облік

За умовами запитання банк списав з гривневого рахунку кошти, за них придбав згідно ринкового курсу іноземну валюту і цю валюту перерахував нерезиденту.

На наш погляд, в бухгалтерському обліку потрібно окремо відобразити операцію придбання іноземної валюти і окремо її перерахування нерезиденту. Хоча окремо заклад валюту не купує, не зараховує на свій банківський рахунок в іноземній валюті і не перераховує валюту. Такий розподіл господарської операції на складові частини потрібне в першу чергу для правильного нарахування ПДВ.

 

Приклад.

  • Інвойс отримано на 100 дол. США;
  • Курс купівлі – 38,15 грн за 1 дол. США;
  • Таким чином, банк списав з гривневого рахунку навчального закладу кошти в сумі 3 815,00 грн (100 х 38,15);
  • Офіційний курс НБУ - 36,5686 грн за 1 дол. США;
  • Таким чином, за офіційним курсом НБУ сума оплати – 3 656,86 грн (100 х 36,5686);
  • Отримано доступ до книг на три роки. Книги використовуються в навчальному процесі.

 

Бухгалтерський облік за даними прикладу в таблиці

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунку

Сума, грн.

дебет

кредит

Придбання валюти

1

Списані банком кошти

333

311

3 815,00

2

Оприбуткована іноземна валюта

312

333

100 $

3 656,86

3

Різниця між вартістю валюти за курсом купівлі і курсом НБУ (3 815,00 - 3 656,86)

942

333

158,14

Перерахування нерезиденту, отримання доступу до книг

4

Перераховано кошти

632

312

100 $

3 656,86

5

Нараховано ПЗ з ПДВ, складено ПН (3 656,86 х 20%)

644

641

731,37

6

Відображено ПК з ПДВ, зареєстровано ПН

641

644

731,37

7

Отримання доступу до книг

39

632

3 656,86

8

Щомісячне списання до витрат собівартості навчальних послуг (3 656,86 : 3 роки : 12 місяців)

23

39

101,58

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 118
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435