• Посилання скопійовано

Чи нараховувати ПДВ при продажу квадрокоптера, який призначений для сільськогосподарських цілей?

Фермерське господарство купує квадрокоптер (безпілотний літальний апарат) ХР2020 (XAG) для використання його в сільськогосподарських цілях (оприскування с/г посівів). Продавець надає первинні документи, в яких зазначена сума до сплати без ПДВ. Чи правильно вчиняє продавець? Чи звільнена ця операція від ПДВ?

Безпілотні літальні апарати можуть продаватися без ПДВ на митній території України у двох випадках:

  • Якщо продавець – неплатник ПДВ, в тому числі якщо він є платником ЄП за ставкою 2%;
  • Якщо продавець – платник ПДВ, то продаж безпілотників має бути звільнений від ПДВ.

Якщо продавець дійсно є неплатником ПДВ, тоді помилки немає і він правильно формує документи без ПДВ.

Розглянемо другий випадок – чи існують пільги з ПДВ на продаж безпілотників на митній території України?

По-перше, зараз діє звільнення від ПДВ та мита при ввезенні безпілотників (див. пп. 9-24 розділу ХХІ Митного кодексу та пп. 92 підрозділу 2 розділу XX ПКУ): тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, але не більше ніж до 1 січня 2024 року, звільняються від оподаткування ввізним митом та «імпортним» ПДВ безпілотні літальні апарати, що класифікуються в товарній позиції 8806 згідно з УКТ ЗЕД (крім 8806 10, 8806 29 20 00, 8806 99 20 00), що ввозяться на митну територію України для вільного обігу підприємствами або громадянами, у тому числі переміщуються (пересилаються) на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях. Ми пишемо про це у новині. Звертаємо увагу, що постачання таких безпілотників на митній території України не звільнені від ПДВ, тож це не наш випадок. Навіть якщо БПЛА був ввезений на митну територію України без ПДВ, перепродаж його на митній території вже оподатковується ПДВ.

По-друге, звільнено від ПДВ постачання на митній території України товарів оборонного значення. З урахуванням змін, внесених до п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, тимчасово, на період запровадження воєнного стану, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України товарів оборонного призначення, визначених такими згідно з п. 29 ч. 1 ст. 1 Закону «Про оборонні закупівлі», що класифікуються за такими групами, товарними позиціями та підкатегоріями УКТ ЗЕД, зокрема 8802, 8803 (тільки для безпілотних літальних апаратів з озброєнням чи без озброєння, що використовуються в оборонних цілях, їх частини). Безпілотники, що придбаваються суб’єктами приватного сектору економіки і не призначені для оборонних цілей, не відповідають цим умовам для звільнення від ПДВ. Ми пишемо про це звільнення у цій новині.

По-третє, 22.06.2023 року набрали чинності два закони про звільнення на час війни від ПДВ і мита ввезення складових БПЛА, що ввозяться підприємствами для власної виробничої діяльності з виробництва та ремонту БПЛА. Нашу новину про це читайте тут. Звертаємо увагу, що ці пільги стосуються лише ввезення товарів, а не їх постачання на митній території України, і стосуються вони лише ввезення складових для власного виробництва безпілотників, а не готових виробів.

Отже, робимо висновок, що продавець БПЛА, який є платником ПДВ і який продає БПЛА на митній території України для використання його в сільськогосподарських цілях, не може застосовувати жодну з наведених пільг з ПДВ, а тому повинен нарахувати ПДВ на вартість квадрокоптера.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Аванс повернено після сплину 1095 днів: як відкоригувати ПК?
    ТОВ - замовник робіт оплатило аванс за роботи виконавцю. Виконавець склав та зареєстрував ПН від 6 березня 2017 р. З моменту складання ПН минуло 1095 днів. Виконавець повертає кошти у квітні 2024 р. Підприємство планує скласти бухгалтерську довідку та на основі неї скласти РК. Виконавець наполягає, що ТОВ має скласти і зареєструвати ПН на нього. Як скласти РК на цю госпоперацію?
    Сьогодні 10:1210
  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20244
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202437
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 788
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202432