• Посилання скопійовано

Передача ПММ ТЦКСП: що з податками?

Підприємство отримало лист від ТЦКСП з проханням забезпечити ПММ військову частину. Підприємство не є виробником чи постачальником ПММ. Але придбали кілька бочок оливи, тосолу і передали безоплатно ТЦКСП. Що з ПДВ, акцизним податком, податком на прибуток?

Про фінансування ТЦКСП

Підприємство придбало ПММ (оливу, тосол) і безоплатно передало ТЦКСП (Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки).

Відповідно до п. 16 Положення № 154 особовий склад ТЦКСП, а також транспорт і матеріально-технічні засоби зазначених ТЦКСП утримуються за рахунок кошторису Міноборони.

Відповідно до п. 17 Положення № 154 фінансове і матеріальне забезпечення заходів, пов’язаних з виконанням військового обов’язку, які проводяться ТЦКСП, здійснюється за рахунок і в межах коштів державного бюджету, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Тобто, ТЦКСП є організаціями, які фінансуються за рахунок коштів держбюджету.

 

ПДВ

Відповідно до п. «г» пп. 195.1.2 ПКУ за нульовою ставкою оподатковуються операції з постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спеціального контингенту Збройних Сил України, що бере участь у миротворчих акціях за кордоном України, або в інших випадках, передбачених законодавством.

На виконання цієї норми КМУ видав Постанову від 02.03.2022 р. № 178, пунктом 2 якої встановлено, що до припинення чи скасування воєнного стану операції з постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, інших утворених відповідно до законів військових формувань, їх з’єднань, військових частин, підрозділів, установ або організацій, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави обкладаються ПДВ за нульовою ставкою.

Як ми зазначили вище, ТЦКСП є організаціями, які фінансуються за рахунок коштів держбюджету. ПММ передається для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

Таким чином, на наш погляд, операції безоплатного постачання ПММ ТЦКСП оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ. У загальному порядку складається ПН та реєструється в ЄРПН. Детально про застосування цієї норми ми писали тут.

Причому особливості неоподаткування ПДВ за п. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ на розглядувану операцію не поширюються, про що прямо в цьому пункті зазначено.

 

Акцизний податок

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ на період дії правового режиму воєнного стану, надзвичайного стану не вважаються реалізацією пального для потреб справляння акцизного податку операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України, що здійснюються у зв’язку з його передачею Збройним Силам України та добровольчим формуванням територіальних громад, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави, органам місцевого самоврядування, а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладам охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій без попереднього або наступного відшкодування їх вартості.

Оскільки в розглядуваній ситуації ПММ безоплатно передаються ТЦКСП, які є організаціями, які фінансуються за рахунок коштів держбюджету. ПММ передається для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

Тому операції з передачі ПММ не оподатковуються акцизним податком, а відтак і немає потреби реєструватись платником акцизу і складати акцизні накладні.

 

Податок на прибуток

Вартість безоплатно наданих ПММ списується до складу витрат (субрахунок 949) і таким чином зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основою для розрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо підприємство коригує фінрезультат на податкові різниці, то слід застосовувати різницю за пп. 140.5.9 ПКУ. Щоправда, згідно з п. 69.6 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ ця різниця не застосовується, якщо надані товари за переліком, що визначається КМУ.

Але до сьогодні такого переліку КМУ не визначив.

Тому, на наш погляд, скористатися нормою п. 69.6 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ немає підстав.

Хоча ДПС в своїх консультаціях не зосереджує увагу на такому переліку.

Наприклад, дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (102.02): «Чи включаються до фінансового результату до оподаткування у складі витрат суми коштів та товарів, перерахованих (переданих) платниками податків Збройним силам України та іншим військовим формуванням для потреб забезпечення оборони держави?».

ДПС відповідає, що включаються без обмежень.

Тобто, думку ДПС можна зрозуміти таким чином, що якщо підприємство безоплатно передало ПММ ТЦКСП, коригування за пп. 140.5.9 ПКУ воно може не застосовувати.

Але для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 

Щодо листа від ТЦКСП, отриманого підприємством

У цьому листі просять забезпечити військову частину ПММ, але в листі не написано про благодійну допомогу чи безкоштовну передачу.

На наш погляд, вживання понять «благодійна допомога», «безкоштовна передача» не обов’язкове. Адже зі змісту листа випливає, що військові просять надати ПММ безкоштовно.

Але для уникнення можливих непорозумінь з ДПС доречно в листі конкретно зазначати про благодійну допомогу чи безкоштовну передачу. Окрім того, варто вказувати, що ПММ просять «…для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 060
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435