• Посилання скопійовано

Пенсійний збір при перепродажу стартових пакетів мобільного зв’язку

Підприємство - платник податку на прибуток та ПДВ придбаває та продає стартові пакети. В накладних на придбання окремо виділяється пенсійний збір. Чи потрібно при перепродажу кінцевому споживачу окремо виділяти цей збір? Яка база оподаткування ПДВ?

Пенсійний збір (ПЗ)

Стартовий пакет є одним з варіантів передоплати послуг мобільного зв’язку.

Дивимося Закон №400/97-ВР.

Платниками ПЗ є підприємства, установи, організації, фізичні особи, які користуються послугами мобільного зв’язку та не надають електронних комунікаційних послуг, а також постачальники електронних комунікаційних послуг, які надають послуги мобільного зв’язку кінцевим користувачам послуг безоплатно (п. 10 ст. 1 Закону № 400/97-ВР).

Відповідно до п. 9 ст. 2 Закону №400/97-ВР об'єктом оподаткування є вартість будь-яких послуг мобільного зв’язку, сплачена кінцевими користувачами цих послуг постачальнику електронних комунікаційних послуг, що їх надає, включаючи вартість вхідних та вихідних телефонних дзвінків, абонентну плату, плату за роумінг, суму страхового завдатку, авансу, зазначених у рахунку на оплату послуг мобільного зв’язку.

У разі продажу прав на тимчасове користування послугами мобільного зв’язку у вигляді магнітних карт, мікросхем або чипів об'єктом оподаткування є вартість їх продажу постачальником електронних комунікаційних послуг.

Ставка ПЗ – 7,5% від об’єкта оподаткування (див. п. 11 ст. 4 Закону № 400/97-ВР).

ПЗ з послуг мобільного зв’язку сплачують постачальники електронних комунікаційних послуг (див. п. 15-15 Порядку №1740 ). Такі постачальники також подають звітність зі сплати ПЗ органам ПФУ (див. п. 19 Порядку № 1740).

Таким чином, якщо підприємство придбаває стартові пакети для перепродажу, воно не є платником ПЗ.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, тощо).

Таким чином, на пенсійний збір ПДВ не нараховується.

Причому в податковій накладній не передбачено окремих рядків, граф, де можна відобразити суму, яка не включається до бази оподаткування, зокрема, пенсійний збір. Тому в податковій накладній пенсійний збір не відображається.

На наш погляд, з наведеного випливає, що при перепродажу стартових пакетів пенсійний збір в документах на продаж слід виділити окремо і ПДВ на нього не нараховувати.

Так само написано в ІПК ДФСУ від 27.04.2018 р. №1929/6/99-99-15-03-02-15/ІПК: «…у разі здійснення платником податку (постачальником) операцій з постачання стартових пакетів і стретч-карток (для поповнення особових рахунків мобільного зв’язку споживачів) покупцю, в результаті застосування яких такий покупець отримує виключно послуги стільникового рухомого зв'язку, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування до бази оподаткування ПДВ за такою операцією не включається».

Але для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати особисто для себе індивідуальну податкову консультацію.

 

Пенсійний збір включається до собівартості придбаних пакетів

Відповідно до п. 9 НП(С)БО 9, до первісної вартості придбаних запасів включаються, серед іншого, суми непрямих податків у зв'язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству.

На наш погляд, саме цю норму доречно застосувати до суми пенсійного збору у вартості придбаних стартових пакетів.

Чи виділяти пенсійний збір в чеку РРО

На наш погляд, так. Детальніше про це тут.

Але думка податкової з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    Сьогодні 16:171
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    Сьогодні 09:1316
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 513
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431