• Посилання скопійовано

Зведена ПН згідно з пп. 198.5 ПКУ у період воєнного стану

ТОВ щомісяця нараховує компенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 та ст. 199 ПКУ. Як складати зведені ПН у період воєнного стану, якщо відсутні зареєстровані ПН?

Відповідно до пп. 32-2 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, платники податку за операціями з придбання товарів/послуг, за якими в ЄРПН постачальниками не зареєстровано ПН та/або РК до них, включають до складу ПК звітного періоду суми ПДВ, сплачені (нараховані) у складі вартості придбаних товарів/послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником податку за операціями з придбання товарів/послуг відповідно до Закону про бухоблік.

Це універсальна норма, яка діє на час воєнного стану. Тому, на наш погляд, якщо ТОВ придбало товари, послуги, які будуть потім використані в неоподатковуваних тощо операціях, таке ТОВ має право відобразити ПК з ПДВ на підставі первинних документів.

Поряд з цим згідно з нормами пп. 198.5 ПКУ, якщо платник ПДВ придбав товари, послуги, необоротні активи з ПДВ, він зобов’язаний нарахувати компенсуючі ПДВ, якщо придбане використовується в неоподатковуваних тощо операціях.

Причому згідно з п. 201.10 ПКУ відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг ПН в ЄРПН не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДВ, вказаної в ПН, до суми ПЗ за відповідний звітний період.

Тобто, якщо платник придбав товари, послуги, необоротні активи з ПДВ і придбане використано в неоподатковуваних тощо операціях, такий платник зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ, відобразивши в декларації відповідного звітного місяця, навіть якщо ПН не зареєстрована в ЄРПН.

Причому платник має право в цей самий період відобразити ПК з ПДВ, на час воєнного стану на підставі первинних документів, а не ПН постачальника, зареєстрованої в ЄРПН.

Дивимося відповідь податкової на питання в підкатегорії 101.06, ЗІР: «Як визначати, під час воєнного стану, податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до пп. 198.5 ПКУ при формуванні податкового кредиту за операціями з придбання товарів/послуг, що призначаються для використання в неоподатковуваних ПДВ операціях, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів та без відповідного підтвердження зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними чи розрахунками коригування?».

Податкова відповідає, що розрахунок ПЗ з ПДВ відповідно до пп. 198.5 ПКУ з ПДВ за товарами/послугами, що використовуються в неоподатковуваних ПДВ операціях, що включені до складу ПК на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, та які не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН ПН чи РК доцільно здійснювати на підставі бухгалтерської довідки.

При цьому, після завершення дії воєнного стану платники зобов’язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН всіх ПН та РК, реєстрація яких відтермінована на час дії воєнного стану, а всі ПЗ та ПК, задекларовані платниками під час дії такого воєнного стану на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, підлягають обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних ПН та РК, зареєстрованих в ЄРПН.

До речі, подивимося на ще одну відповідь податкової в підкатегорії 101.06, ЗІР: «Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ згідно з пп. 198.5 ПКУ по товарам/послугам, які були придбані/виготовлені після 01 липня 2015 року, якщо під час такого придбання суми податку не були включені до складу податкового кредиту, зокрема з причини помилок у податковій накладній або відсутності її реєстрації в ЄРПН?».

Податкова відповідає, що ПКУ не встановлено залежність нарахування ПЗ відповідно до пп. 198.5 ПКУ у разі використання придбаних товарів/послуг у операціях, передбачених цим пунктом, від факту формування ПК за операціями з придбання таких товарів/послуг на підставі зареєстрованих в ЄРПН ПН (крім товарів/послуг, придбаних або виготовлених до 01 липня 2015 року).

ПЗ відповідно до пп. 198.5 ПКУ по товарам/послугам, які були придбані/виготовлені після 01 липня 2015 року з ПДВ нараховуються платником податку в звітному (податковому) періоді, в якому постачальником таких товарів/послуг, необоротних активів зареєстровано в ЄРПН відповідну ПН, тобто у тому звітному періоді, в якому у покупця таких товарів/послуг виникли підстави для включення сум ПДВ, сплачених при їх придбанні, до складу ПК.

Тобто, як ми сказали вище, якщо у платника виникло право відобразити ПК, то він зобов’язаний і нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ, незалежно від того, скористався він цим правом чи ні. Наприклад, у період воєнного стану таке право виникає на підставі первинних документів. Тому, на наш погляд, і обов’язок нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ виникає в періоді, коли відповідні товари, послуги, необоротні активи почали використовуватися в неоподатковуваних операціях. 

Отже, з наведеного вище, на наш погляд, випливає, якщо ТОВ 20.02.2022 р. придбало послугу, яку цього ж місяця використало у неоподатковуваних тощо операціях, то ТОВ має право у цьому ж місяці відобразити ПК з ПДВ та зобов’язане нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Реєстрація ПН та РК в наступних періодах тільки підтверджуватиме ПК та ПЗ, відображені раніше в період дії воєнного стану.

Але варто сказати, що безпосередньо в ПКУ відсутні норми, які чітко і однозначно дають відповідь на розглядуване питання. Тому для уникнення непорозумінь з податковою може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 691
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432