• Посилання скопійовано

Особливості нарахування ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ

Підприємство має оподатковувану діяльність та тимчасово звільнену від оподаткування (є рядок 5 декларації) і може більшість операцій чітко розмежувати за напрямками використання. Як застосовувати норму ст. 199 ПКУ? Чи можливо в разі чіткого розподілу операцій за напрямками не застосовувати додаток 6 декларації?

Компенсуючі ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ

Компенсуюче ПДВ за ст. 199 ПКУ нараховується тільки за тими товарами, послугами, необоротними активами, які використовуються в оподатковуваних операціях частково, причому тільки за умови, що такі товари, послуги, необоротні активи придбані з ПДВ.

Наприклад, це стосується різноманітних офісних витрат.

Наприклад, підприємство придбаває електроенергію, використану для потреб власного офісу. Оскільки офіс працює для здійснення як оподатковуваної, так і неоподатковуваної діяльності, то придбана електроенергія вважається такою, що частково використовується в оподатковуваній діяльності.

Нехай придбано електроенергії на 6 000 грн, в т.ч. ПДВ 1 000 грн.

А частка використання в неоподатковуваній діяльності, визначена згідно з нормами ст. 199 ПКУ і розрахована в додатку 6 до декларації з ПДВ, складає 5%. Це означає, що потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ в сумі 50 грн. (1 000 х 5%).

Але якщо підприємство здійснює якісь офісні витрати без ПДВ, наприклад, придбаває офісний папір у неплатника ПДВ, то на такі витрати без ПДВ компенсуюче ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ не нараховується.

 

Компенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ

Компенсуюче ПДВ за пп. 198.5 ПКУ нараховується тільки за тими товарами, послугами, необоротними активами, які повністю використовуються у звільнених від оподаткування операціях тощо. Причому тільки за умови, що такі товари, послуги, необоротні активи придбані з ПДВ.

Наприклад, підприємство придбало товари за 12 000 грн, в т.ч. ПДВ 2 000 грн. Ці товари повністю використовуються у звільнених від оподаткування операціях. В такому разі підприємство повинно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, в розмірі 2 000 грн.

Але якщо підприємство придбало ці товари без ПДВ, то і нараховувати компенсуючі ПДВ не потрібно.

 

Як визначити, повністю чи частково використані товари, послуги, необоротні активи у звільнених від оподаткування операціях?

Якоїсь інструкції з цього питання немає. Підприємство вирішує це питання індивідуально щодо кожного виду витрат, які понесені з ПДВ, враховуючи особливості кожної конкретної ситуації.

Якщо всі понесені витрати можна чітко розмежувати за здійсненими напрямками використання (оподатковуваними та звільненими), то ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ не нараховується.

 

Яким чином потрібно документувати рішення про нарахування компенсуючих ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 та/чи ст. 199 ПКУ?

Це питання нормативними документами не встановлено.

Тому кожне підприємство вирішує його на власний розсуд.

Здебільшого таке рішення приймається бухгалтером, розрахунок ПДВ робиться в бухгалтерській довідці.

Але якщо бухгалтер самостійно не може здійснити розподіл витрат для нарахування компенсуючих ПДВ, це може зробити інший відповідальний працівник, призначений наказом керівника підприємства, або самостійно керівником у наказі про розподіл.

 

Окремі особливості нарахування ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024231
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202434
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202463
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427