• Посилання скопійовано

Отримання послуг навчання від нерезидента: ПДВ та податок на репатріацію

Підприємство - резидент України планує сплатити за навчання директора за програмою МВА (навчання в електронному форматі) нерезиденту – кіпрській компанії. Які особливості оподаткування ПДВ, податку на репатріацію?

Розглядаємо нижче ситуацію, коли договір укладено між підприємством-резидентом і нерезидентом. Тобто, послуги отримуються підприємством-резидентом і акт приймання-передачі послуг укладається між підприємством резидентом і нерезидентом.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 14.1.56-5 ПКУ електронні послуги - послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, у тому числі шляхом встановлення спеціального застосунку або додатка на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях.

До таких послуг, зокрема, але не виключно, належать: постачання послуг з дистанційного навчання в мережі Інтернет, проведення та надання якого не потребує участі людини, у тому числі шляхом надання доступу до віртуальних класів, освітніх ресурсів, у яких учні виконують завдання онлайн, а оцінки виставляються автоматично, без участі людини (або з мінімальною її участю) тощо.

Але далі в цьому підпункті зазначено, що до електронних послуг, зазначених вище, не відносяться, серед іншого, операції постачання послуг з дистанційного навчання в мережі Інтернет, у разі якщо мережа Інтернет використовується виключно як засіб комунікації між викладачем і слухачем.

Таким чином, залежно від особливостей навчального процесу, послуги навчання будуть або електронними, або звичайними послугами.

 

Якщо послуги електронні

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Відповідно до п. 186.3-1 ПКУ місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг.

Оскільки в розглядуваній ситуації отримувач послуг знаходиться на митній території України, то і місце постачання послуг є на митній території України. В такому разі отримані резидентом від нерезидента послуги оподатковуються ПДВ в загальному порядку.

Резидент-платник ПДВ повинен на суму отриманих послуг нарахувати ПЗ з ПДВ, скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН. На дату складання ПН резидент має право відобразити ПК. Детальніше про ПДВ при отриманні послуг від нерезидента можна прочитати, приміром, тут, тут.

 

Якщо послуги не електронні, а звичайні

Місцем постачання послуг, крім операцій, зазначених у п. 186.2, п. 186.3, п. 186.3-1 ПКУ, є місце реєстрації постачальника (п. 186.4 ПКУ).

Послуги із навчання персоналу через мережу інтернет відсутні у переліку послуг, визначених у п. 186.2, п. 186.3, п. 186.3-1 ПКУ (окрім електронних послуг, про які ми сказали вище). В такому разі місцем постачання таких послуг є місце реєстрації їх постачальника. Тож виходить, якщо послуги із навчання персоналу через мережу інтернет постачає платнику нерезидент, то операції з постачання таких послуг не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Тому на такі послуги підприємство резидент не нараховує ПЗ з ПДВ, не складає податкову накладну.

Подібний висновок читаємо і в ІПК ДПС від 13.01.2021 р. №139/ІПК/99-00-21-03-02-06.

 

Податок на репатріацію

Податком на репатріацію оподатковуються доходи, які виплачуються резидентом нерезиденту, перелік яких наведено в пп. 141.4.1 ПКУ.

Поряд з цим до оподатковуваних доходів згідно з п. «к» пп. 141.4.1 ПКУ належать інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення.

В переліку пп. 141.4.1 ПКУ послуг навчання немає. Тому з огляду на п. «к» пп. 141.4.1, послуги навчання, як надані резиденту від нерезидента, не оподатковуються податком на репатріацію.

 ***

Читайте також: Електронні послуги від нерезидентів: правила оподаткування з 1 січня 2022 року

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:1011
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202418
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202453
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202428
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427