• Посилання скопійовано

Як складати ПН при безоплатній роздачі товарів з рекламною метою?

За умовами рекламної акції покупець, який придбав дві одиниці імпортного товару, отримує третю одиницю у подарунок. Товар оприбутковано за звичайною вартістю з урахуванням вартості розмитнення. За якою вартістю відобразити його в податковій накладній? Яким чином оформити відвантаження подарункового фонду?

В даному випадку суть ситуації полягає в тому, що покупний або отриманий безоплатно товар передається покупцю безоплатно, з метою збільшення обсягу продажу товарів.

Як оформляти рекламні акції та які документи потрібно оформити, ми неодноразово писали у наших матеріалах, наприклад, тут.

 

Оподаткування ПДВ безоплатної роздачі товару кінцевим споживачам

Щодо безкоштовної роздачі рекламних зразків пропонуємо ознайомитись з матеріалами тут та тут.

В загальному випадку при безоплатній передачі товарів платник ПДВ зобов’язаний скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН:

  • одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання на покупця;
  • іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни над фактичною ціною (з типом причини 15). Така ПН може бути зведеною (тобто складатися раз на місяць). Тому датою складання цієї ПН може бути останнє число місяця, у якому відбулася роздача подарунків.

Щодо покупного імпортного товару, який придбаний у постачальника на загальних умовах, також діє правило другого абзацу п. 188.1 ПКУ. При цьому треба дивитися саме на ціну придбання такого товару, а не на його первісну вартість, сформовану з  урахуванням митних платежів. Ми описували цю ситуацію тут. В цьому випадку друга ПН складається на покупну вартість товару без врахування митних платежів.

Якщо подарунковий фонд товарів отримано від іноземного постачальника безоплатно, то перевищення нульової ціни придбання над нульовою ж ціною продажу не відбувається. Митні платежі, включені до первісної вартості товару, та факт його оприбуткування за звичайною вартістю (п. 12 НП(С)БО 9) не впливають на базу оподаткування ПДВ. В цьому випадку ПН з типом причини 15 не складається.

 

Порядок заповнення другої ПН

У податковій накладній (в тому числі зведеній), яка складена на суму перевищення, робиться позначка (15 – Складена на суму перевищення бази оподаткування, над фактичною ціною постачання). Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

У графі 2 розділу Б податкової накладної, складеної на суму перевищення бази оподаткування, над фактичною ціною постачання, зазначається «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

У графі 7 такої податкової накладної зазначається ціна постачання одиниці товарів/послуг без урахування ПДВ, розрахована виходячи з перевищення ціни придбання/ звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною (тобто ціна придбання/звичайна ціна/балансова (залишкова) вартість), а у графі 10 відповідно сума перевищення обсягу постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (тобто обсяги придбання/виготовлення), у графі 11 – сума ПДВ.

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 при цьому не заповнюються.

У клітинках податкової накладної, які не підлягають заповненню, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

 

Податок з доходів фізосіб при безоплатних роздачах

Якщо під час проведення рекламної акції здійснюється розповсюдження рекламного товару, а споживачами реклами є невизначене коло платників ПДФО, то вартість такого товару не розглядається як дохід фізичних осіб – споживачів таких рекламних заходів та, відповідно, не є об’єктом оподаткування ПДФО. За умовами запитання маємо саме таку ситуацію, тож ПДФО не нараховується.

Водночас, якщо в період проведення рекламної акції надаються подарунки, отримувачами яких є конкретні особи, то вартість таких подарунків є об’єктом оподаткування ПДФО з урахуванням обмежень, встановлених пп. 165.1.39 ПКУ.

Більш докладно - тут>>

У бухобліку при безоплатній роздачі рекламних матеріалів в бухгалтерському обліку підприємства виникнуть витрати. При цьому необхідно зважати на характер таких рекламних матеріалів – це будуть витрати на збут: Дт 93 Кт 28.

Додатково читайте: Як включити рекламну продукцію до вартості товарів, аби не було ПЗ з ПДВ при її роздачі?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 724
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432