• Посилання скопійовано

Продавець змінив назву: чи виписувати РК?

Продавець змінив назву з 13.05.2021 р., покупцеві виписано ПН з новою назвою підприємства, а покупку здійснено - 06.05.2021 р. ПН зареєстровано 27.05.2021. Чи потрібно робити РК на ПН, якщо змінилася тільки назва, інші реквізити залишилися без змін?

Порядок реєстрації особи як платника ПДВ регулюється ст. 180 - 183 розділу V ПКУ та регламентується Положенням №1130.

У п. 4.3 розділу IV Положення №1130 зазначено, що до дати перереєстрації платник ПДВ використовує попередні реквізити податкової реєстрації.

Якщо зміни у даних платника ПДВ стосуються найменування юридичної особи і такі зміни не пов'язані з реорганізацією юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу або перетворення або пов'язані з перетворенням юридичної особи у випадку, визначеному пп. 1 п. 3.15 розділу III Положення №1130 при використанні попередніх реквізитів податкової реєстрації такий платник ПДВ зазначає одночасно нове та попереднє найменування.

Таким чином, від дня внесення даних щодо нового найменування юридичної особи у Єдиний державний реєстр і до дня перереєстрації, здійсненої в порядку, встановленому Положенням №1130. У зв'язку із зміною найменування, такий платник ПДВ при складанні податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних повинен зазначати одночасно як старе, так і нове найменування. З дати перереєстрації тільки нове.

Підсумуємо: отже, якщо платник ПДВ при складанні ПН/РК до ПН повинен зазначати ту назву, яка була чинна на момент здійснення операції, тобто:

  • до дня внесення змін до ЄДР у ПН/РК зазначають стару назву;
  • у період між унесенням змін до ЄДР і датою ПДВ-перереєстрації одночасно і стару, і нову назву;
  • після перереєстрації тільки нову назву.

Аналогічний підхід Офісу ВПП ДФС  зазначає у листі від 08.02.2019 р. № 453/ІПК/28-10-27-01-11.

У ситуації, що розглядається, продавець змінив назву з 13.05.2021 р., покупка була здійснена 06.05.2021 р., ПН зареєстрована 27.05.2021 р., в цьому разі в ПН повинна була бути зазначена одночасно як попередня так і нова назва.

Зазначимо, що перелік обов'язкових реквізитів податкової накладної визначено пп. "в" пп. 201.1 ПКУ, де одним із обов'язкових реквізитів, який зазначається у податковій накладній, є повна або скорочена назва підприємства.

Згідно з пп. 201.10 ПКУ, податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. Помилки в реквізитах, визначених абз. 11 пп. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді.

Тобто, якщо в найменуванні продавця була зазначена лише нова назва без попередньої, то така помилка згідно з абз. 11 пп. 201.1 ПКУ, не є підставою для неприйняття податкової накладної в електронному вигляді та не позбавляє покупця права на ПК, оскільки основним ідентифікатором платника визнають його ІПН, а не назву.

Про це також зазначено у листі ДФС від 05.06.2018 р. №2451/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 660
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202430
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431