• Посилання скопійовано

Код за КВЕД замість коду за ДКПП в податковій накладній: які наслідки?

Постачальник послуг надавав податкові накладні, у яких зазначав код виду діяльності за КВЕД у графі 3.3 замість коду послуг згідно з ДКПП. Чи є ризик невизнання податківцями таких податкових накладних?

Відповідно до пп. 201.1 ПКУ, до обов’язкових реквізитів податкової накладної належить, зокрема, код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

Як видно з наведених формулювань, для послуг застосовується саме Державний класифікатор продукції та послуг, а не КВЕД. Відповідно, якщо в податковій накладній постачальник вказував код послуг не за ДКПП, а за КВЕД, то по суті він вказував не код послуги, а код виду своєї діяльності, а це не одне й те саме.

У п. 16 Порядку № 1307 зазначено, що у графах 3.1, 3.3 зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДКПП).

Тому зазначення коду виду діяльності за КВЕД є помилкою в обов’язковому реквізиті податкової накладної. Чи призведе така помилка до невизнання податкової накладної податківцями?

Щодо коду товару за УКТ ЗЕД податківці прямо зазначають: податкова накладна, що містить помилки у коді товару згідно з УКТ ЗЕД, не дає змоги у повній мірі ідентифікувати здійснену операцію, а отже, не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту – див. тут. Але тут йдеться про код саме товару, а не послуги.

Чи дає змогу іденитифікувати здійснену операцію неправильне зазначення коду послуги? На це питання немає відповіді у ЗІР. Щоправда, ще у 2017 році у листі від 17.05.2017 р. №220/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці сказали, що: «податкова накладна, складена починаючи з 16.03.2017 р., що містить помилки у коді послуги згідно з ДКПП (у тому числі в якій не зазначено такий код), не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до податкового кредиту, оскільки не дає змоги ідентифікувати здійснену операцію (послугу, що надається)».

Яку думку податківці мають зараз, можна дізнатися тільки замовивши для себе індивідуальну консультацію відповідно до ст. 52 ПКУ.

Від себе скажемо, що найкращим варіантом буде виправлення податкових накладних з кодом послуг за КВЕД – виправити код послуг за КВЕД на код згідно з ДКПП. Докладніше про це – тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024953
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249245
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435