• Посилання скопійовано

Безоплатна поставка імпортного обладнання: ПДВ та податок на прибуток

Підприємство імпортувало обладнання (компресори), яке надасть неприбутковій організації державної форми власності як благодійну допомогу. Які особливості оподаткування цієї операції ПДВ і податку на прибуток?

Податок на прибуток

В бухгалтерському обліку вартість безоплатно переданого обладнання списується на субрахунок 949: 

  • Дт 949 Кт 28 – на собівартість переданого обладнання;
  • Дт 949 Кт 641 – компенсуюче ПЗ з ПДВ, про яке далі.

Таким чином, вартість безоплатно переданого ТМЦ  зменшує фінрезультат до оподаткування за даними фінзвітності (Дт 791 Кт 949), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). 

У разі, якщо підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, потрібно буде застосувати різницю за пп. 140.5.9 ПКУ: фінрезультат до оподаткування збільшується на вартість безоплатно наданих товарів неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових організацій, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Таким чином, якщо за наслідками минулого року оподатковуваний прибуток становив, наприклад, 500 000 грн, чотиривідсотковий ліміт складе 20 000 грн (500 000 х 4%). А відтак, якщо вартість переданого обладнання, включаючи нарахований компенсуючий ПДВ становить, наприклад, 300 000 грн, то фінрезультат до оподаткування поточного року потрібно збільшити на 280 000 грн (300 000 – 20 000).

 

ПДВ

Перше питання, яке тут постає – чи можна застосувати звільнення від оподаткування за пп. 197.1.16 ПКУ?

Цей підпункт містить два абзаци.

В першому йде мова про безоплатну передачу в державну власність чи комунальну власність територіальних громад. Отже, до ситуації, яку ми розглядаємо, цей абзац не застосовний.

В другому йде мова про передачу на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень. Далі сказано, що таке рішення може прийняти і сама юридична особа, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту.

Тобто, якщо рішення про передачу майна на баланс підприємства державної власності приймає юридична особа, пільга застосовується, якщо передаються ОЗ інфраструктури залізничного транспорту.

А якщо передається інше майно, то пільга за абзацом 2 пп. 197.1.16 ПКУ не застосовується.

У ситуації, яку ми розглядаємо, передається інше майно, тому ця пільга не застосовується.

Також не вдасться застосувати і звільнення від ПДВ відповідно до пп. 197.1.15 ПКУ, оскільки отримувач компресорів – не благодійна організація. Більш докладно про це – тут

Отже, маємо операцію безоплатної передачі обладнання (компресорів).

Згідно з п. 188.1 ПКУ, база оподаткування операцій постачання визначається виходячи з договірної вартості, але не нижче ціни придбання товарів.

У ситуації безоплатної передачі договірна ціна нульова. Таким чином, потрібно нарахувати ПДВ не нижче ціни придбання.

Порядком № 1307 в цій ситуації передбачено складання двох ПН:

  • першу на фактичну ціну операції – 0 грн;
  • другу на суму перевищення ціни придбання над ціною постачання.

Про особливості складання цих ПН можна почитати у відповіді податкової на питання в підкатегорії 101.16, ЗІР: «Як визначається база оподаткування та складається податкова накладна при безоплатному постачанні товарів/послуг?».

Податкова пише, що у ПН, складеній на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання у графі 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ) та у графі 10 (обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ) зазначається «0», графа 11 (сума ПДВ) не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються.

Інші графи такої податкової накладної заповнюються в загальному порядку.

У ПН (в тому числі зведеній), яка складена на суму перевищення, робиться позначка відповідно до п. 8 Порядку №1307, (15 – Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання). Така ПН отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої ПН, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

З урахуванням п. 16 Порядку №1307, у графі 2 розд. Б ПН, складеної на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання, зазначається: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

У графі 7 такої ПН зазначається ціна постачання одиниці товарів/послуг без урахування ПДВ, розрахована виходячи з перевищення ціни придбання/ звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною (тобто ціна придбання/звичайна ціна/балансова (залишкова) вартість), а у графі 10 відповідно сума перевищення обсягу постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (тобто     обсяги придбання/виготовлення), у графі 11– сума ПДВ.

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 при цьому не заповнюються.

У клітинках ПН, які не підлягають заповненню, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242441
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024208