• Посилання скопійовано

Безоплатна поставка імпортного обладнання: ПДВ та податок на прибуток

Підприємство імпортувало обладнання (компресори), яке надасть неприбутковій організації державної форми власності як благодійну допомогу. Які особливості оподаткування цієї операції ПДВ і податку на прибуток?

Податок на прибуток

В бухгалтерському обліку вартість безоплатно переданого обладнання списується на субрахунок 949: 

  • Дт 949 Кт 28 – на собівартість переданого обладнання;
  • Дт 949 Кт 641 – компенсуюче ПЗ з ПДВ, про яке далі.

Таким чином, вартість безоплатно переданого ТМЦ  зменшує фінрезультат до оподаткування за даними фінзвітності (Дт 791 Кт 949), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). 

У разі, якщо підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, потрібно буде застосувати різницю за пп. 140.5.9 ПКУ: фінрезультат до оподаткування збільшується на вартість безоплатно наданих товарів неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових організацій, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Таким чином, якщо за наслідками минулого року оподатковуваний прибуток становив, наприклад, 500 000 грн, чотиривідсотковий ліміт складе 20 000 грн (500 000 х 4%). А відтак, якщо вартість переданого обладнання, включаючи нарахований компенсуючий ПДВ становить, наприклад, 300 000 грн, то фінрезультат до оподаткування поточного року потрібно збільшити на 280 000 грн (300 000 – 20 000).

 

ПДВ

Перше питання, яке тут постає – чи можна застосувати звільнення від оподаткування за пп. 197.1.16 ПКУ?

Цей підпункт містить два абзаци.

В першому йде мова про безоплатну передачу в державну власність чи комунальну власність територіальних громад. Отже, до ситуації, яку ми розглядаємо, цей абзац не застосовний.

В другому йде мова про передачу на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень. Далі сказано, що таке рішення може прийняти і сама юридична особа, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту.

Тобто, якщо рішення про передачу майна на баланс підприємства державної власності приймає юридична особа, пільга застосовується, якщо передаються ОЗ інфраструктури залізничного транспорту.

А якщо передається інше майно, то пільга за абзацом 2 пп. 197.1.16 ПКУ не застосовується.

У ситуації, яку ми розглядаємо, передається інше майно, тому ця пільга не застосовується.

Також не вдасться застосувати і звільнення від ПДВ відповідно до пп. 197.1.15 ПКУ, оскільки отримувач компресорів – не благодійна організація. Більш докладно про це – тут

Отже, маємо операцію безоплатної передачі обладнання (компресорів).

Згідно з п. 188.1 ПКУ, база оподаткування операцій постачання визначається виходячи з договірної вартості, але не нижче ціни придбання товарів.

У ситуації безоплатної передачі договірна ціна нульова. Таким чином, потрібно нарахувати ПДВ не нижче ціни придбання.

Порядком № 1307 в цій ситуації передбачено складання двох ПН:

  • першу на фактичну ціну операції – 0 грн;
  • другу на суму перевищення ціни придбання над ціною постачання.

Про особливості складання цих ПН можна почитати у відповіді податкової на питання в підкатегорії 101.16, ЗІР: «Як визначається база оподаткування та складається податкова накладна при безоплатному постачанні товарів/послуг?».

Податкова пише, що у ПН, складеній на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання у графі 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ) та у графі 10 (обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ) зазначається «0», графа 11 (сума ПДВ) не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються.

Інші графи такої податкової накладної заповнюються в загальному порядку.

У ПН (в тому числі зведеній), яка складена на суму перевищення, робиться позначка відповідно до п. 8 Порядку №1307, (15 – Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання). Така ПН отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої ПН, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

З урахуванням п. 16 Порядку №1307, у графі 2 розд. Б ПН, складеної на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання, зазначається: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

У графі 7 такої ПН зазначається ціна постачання одиниці товарів/послуг без урахування ПДВ, розрахована виходячи з перевищення ціни придбання/ звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною (тобто ціна придбання/звичайна ціна/балансова (залишкова) вартість), а у графі 10 відповідно сума перевищення обсягу постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (тобто     обсяги придбання/виготовлення), у графі 11– сума ПДВ.

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 при цьому не заповнюються.

У клітинках ПН, які не підлягають заповненню, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 676
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432