• Посилання скопійовано

Послуги від нерезидента на території України та ПДВ

Підприємство – платник ПДВ придбаває послуги у нерезидента, які надаються на території України (введення в експлуатацію техніки та навчання персоналу). Яке оподаткування ПДВ цієї операції?

У разі отримання послуг від нерезидента на митній території України базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, що включається до ціни постачання відповідно до законодавства (п. 190.2 ПКУ). Якщо вартість послуг визначена у валюті, то вона перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом Нацбанку на дату виникнення податкових зобов'язань.

Згідно з п. 187.8 ПКУ, датою виникнення податкових зобов'язань за операціями з постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, є дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплату послуг нерезидентом або дата отримання платником податку товарів/послуг, залежно від того, яка з подій відбулася раніше.

Податківці в  ІПК ДПСУ від 29.04.2020 р. №1749/6/99-00-07-03-02-06/ІПК доходять логічного висновку, що якщо першою подією є оплата послуг, то датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ є дата списання коштів з банківського рахунку платника податку (резидента-отримувача) в оплату таких послуг, незалежно від фактичної дати отримання коштів нерезидентом.

Відповідно до  пп. 190.2 ПКУ, вартість послуг у валюті перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань.

Відповідно резиденту, який замовляє у нерезидента послуги, оподатковані ПДВ, треба на дату виникнення податкових зобов’язань визначити базу оподаткування і нарахувати ПЗ з ПДВ (20% від такої бази оподаткування). 

Цією ж датою резидентом-платником ПДВ складається і відповідна податкова накладна. Згідно з вимогами п. 12 Порядку №1307 у разі складання податкової накладної отримувачем (покупцем) послуг від нерезидента:

  • у рядку «Індивідуальний податковий номер продавця» відображається умовний ІПН «500000000000»;
  • у рядку «Постачальник (продавець)» зазначається найменування (ПІБ) нерезидента та через кому – країна, в якій зареєстрований продавець (нерезидент). У разі якщо немає змоги перекласти з іноземної мови на державну найменування нерезидента, в такій податковій накладній заповнення рядка «Постачальник (продавець)» дозволяється без перекладу державною мовою;
  • у рядках, відведених для заповнення даних покупця, отримувач (покупець) зазначає власні дані.

У верхній лівій частині такої податкової накладної проставляється відповідна позначка «X» та зазначається тип причини «14» – «Складена отримувачем (покупцем) послуг від нерезидента».

Решта реквізитів заповнюється відповідно до норм Порядку №1307.

Суму нарахованого ПДВ отримувач послуг – платник ПДВ включає до складу податкових зобов’язань декларації з ПДВ за відповідний звітний період (рядок 6 розділу І декларації з ПДВ). Таке відображення слід здійснити незалежно від того, чи була зареєстрована в ЄРПН відповідна податкова накладна.

Якщо замовник послуг вчасно зареєструє податкову накладну на такі послуги, то зможе в тому ж податковому звітному періоді скористатися і правом на податковий кредит, тобто відобразити таку суму у рядку 13 декларації з ПДВ. Якщо ПН буде зареєстровано з порушенням строку, право на податковий кредит виникне у тому періоді, у якому буде зареєстровано ПН.

Суми ПДВ обліковуються двома бухгалтерськими записами:

  • Дт 6442 «Податковий кредит не підтверджений»/Кт 6412 «Розрахунки з ПДВ» (на дату виникнення податкових зобов’язань);
  • Дт 6412 «Розрахунки з ПДВ»/Кт 6442 «Податковий кредит не підтверджений» (на дату виникнення права на податковий кредит за зареєстрованою ПН).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243191
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024216