• Посилання скопійовано

Послуги від нерезидента на території України та ПДВ

Підприємство – платник ПДВ придбаває послуги у нерезидента, які надаються на території України (введення в експлуатацію техніки та навчання персоналу). Яке оподаткування ПДВ цієї операції?

У разі отримання послуг від нерезидента на митній території України базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, що включається до ціни постачання відповідно до законодавства (п. 190.2 ПКУ). Якщо вартість послуг визначена у валюті, то вона перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом Нацбанку на дату виникнення податкових зобов'язань.

Згідно з п. 187.8 ПКУ, датою виникнення податкових зобов'язань за операціями з постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, є дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплату послуг нерезидентом або дата отримання платником податку товарів/послуг, залежно від того, яка з подій відбулася раніше.

Податківці в  ІПК ДПСУ від 29.04.2020 р. №1749/6/99-00-07-03-02-06/ІПК доходять логічного висновку, що якщо першою подією є оплата послуг, то датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ є дата списання коштів з банківського рахунку платника податку (резидента-отримувача) в оплату таких послуг, незалежно від фактичної дати отримання коштів нерезидентом.

Відповідно до  пп. 190.2 ПКУ, вартість послуг у валюті перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань.

Відповідно резиденту, який замовляє у нерезидента послуги, оподатковані ПДВ, треба на дату виникнення податкових зобов’язань визначити базу оподаткування і нарахувати ПЗ з ПДВ (20% від такої бази оподаткування). 

Цією ж датою резидентом-платником ПДВ складається і відповідна податкова накладна. Згідно з вимогами п. 12 Порядку №1307 у разі складання податкової накладної отримувачем (покупцем) послуг від нерезидента:

  • у рядку «Індивідуальний податковий номер продавця» відображається умовний ІПН «500000000000»;
  • у рядку «Постачальник (продавець)» зазначається найменування (ПІБ) нерезидента та через кому – країна, в якій зареєстрований продавець (нерезидент). У разі якщо немає змоги перекласти з іноземної мови на державну найменування нерезидента, в такій податковій накладній заповнення рядка «Постачальник (продавець)» дозволяється без перекладу державною мовою;
  • у рядках, відведених для заповнення даних покупця, отримувач (покупець) зазначає власні дані.

У верхній лівій частині такої податкової накладної проставляється відповідна позначка «X» та зазначається тип причини «14» – «Складена отримувачем (покупцем) послуг від нерезидента».

Решта реквізитів заповнюється відповідно до норм Порядку №1307.

Суму нарахованого ПДВ отримувач послуг – платник ПДВ включає до складу податкових зобов’язань декларації з ПДВ за відповідний звітний період (рядок 6 розділу І декларації з ПДВ). Таке відображення слід здійснити незалежно від того, чи була зареєстрована в ЄРПН відповідна податкова накладна.

Якщо замовник послуг вчасно зареєструє податкову накладну на такі послуги, то зможе в тому ж податковому звітному періоді скористатися і правом на податковий кредит, тобто відобразити таку суму у рядку 13 декларації з ПДВ. Якщо ПН буде зареєстровано з порушенням строку, право на податковий кредит виникне у тому періоді, у якому буде зареєстровано ПН.

Суми ПДВ обліковуються двома бухгалтерськими записами:

  • Дт 6442 «Податковий кредит не підтверджений»/Кт 6412 «Розрахунки з ПДВ» (на дату виникнення податкових зобов’язань);
  • Дт 6412 «Розрахунки з ПДВ»/Кт 6442 «Податковий кредит не підтверджений» (на дату виникнення права на податковий кредит за зареєстрованою ПН).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 691
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432