• Посилання скопійовано

Виправлення помилки у ПН: чи потрібно складати нову?

Помилково зареєстровано ПН на суму часткової передоплати на правильну суму, але з помилкою у ціні/кількості (замість 0,11 х 554000 грн зазначено 1 х 60940 грн). Як виправити таку помилку? Чи потрібно повністю сторнувати таку ПН та виписувати нову?

Абзацом 6 пп. 192.1 ПКУ встановлено, що розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів (послуг).

Крім того, абз. 5 п. 21 Порядку №1307 передбачено, що у разі складання розрахунку коригування з метою виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, у розрахунку коригування зазначаються виправлені дані.

Тобто Порядок №1307 все ж таки передбачає саме виправлення помилки у ПН шляхом складання РК до неї і зазначенням саме у РК правильних показників ПН.

При цьому, податківці (зокрема, тут) наполягають на тому, що помилка, допущена у графі 6 (кількість (об’єм, обсяг)) або 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ) призводить до виникнення розбіжностей з первинними документами, оформленими за операцією, щодо якої платником податку на дату виникнення податкових зобов’язань складено податкову накладну.

Своєю чергою, з метою виправлення помилки податківці надають такий алгоритм її виправлення:

1) на дату виявлення помилки складається розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, в табличній частині якого зі знаком «–» відображає показники щодо усіх зазначених в податковій накладній товарів (послуг) та у графі 2.1 заповнює код причини коригування «103».

2) складається нова податкова накладна, в якій зазначається правильні показники, визначені первинними документами. Такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер та у полі «Дата складання» зазначається дата виникнення податкових зобов’язань продавця.

Зверніть увагу, якщо така податкова накладна буде зареєстрована в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, визначеного пп. 201.10 ПКУ, то до платника податку застосовуються штрафні санкції згідно з пп. 120.1-1 ПКУ.

Водночас нагадаємо, що не застосовуються штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК з датою складання з 16 лютого і у яких граничний термін реєстрації припадає на період з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України. Про це ми писали тут та тут.

Таким чином, хоча Порядком №1307 і передбачено можливість виправлення помилки у ПН шляхом складання РК до неї, в якому вказуються правильні показники (тобто виправлення відбувається лише шляхом складання РК, а не шляхом повного сторнування ПН і виписки нової), але зважаючи на позицію податківців, податкову накладну, яка містить помилки у кількості (ціні) товару, що складена на дату отримання передоплати, безпечніше буде все ж таки коригувати шляхом її повного сторнування і виписки нової ПН з правильними показниками.

Однак наведений податківцями порядок виправлення помилки прямо не передбачений ані ПКУ, ані Порядком №1307.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024929
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249095
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434