• Посилання скопійовано

Коли можна списати ПЗ з ПДВ на витрати за відсутності зареєстрованого РК?

Підприємством не було складено РК на повернення коштів покупцям - неплатникам ПДВ. Крім цього не було складено РК до помилкової ПН. Коли можна списати ПДВ на витрати за поверненням коштів, на який не складено РК? Чи можна виписати РК до помилкової ПН поточною датою?

Не відносяться до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН ПН/РК до таких ПН чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пп. 201.11 ПКУ.

Таким чином, саме наявність зареєстрованого РК є для платника податку підставою для зменшення ПЗ з ПДВ. При цьому, ПКУ дає можливість зменшити ПЗ з ПДВ як за РК, що зареєстровано вчасно, так і з порушенням строків (головне, щоб РК було зареєстровано):

  • якщо документ зареєстровано вчасно і платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення ПН/РК;
  • суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, у якому зареєстровано ПН/РК в ЄРПН, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення ПН/РК, у тому числі для платників податку, які застосовують касовий метод.

Тобто, маємо 1095 календарних днів, в які ще може бути зареєстровано такий РК і, відповідно, постачальник отримає право на зменшення ПЗ з ПДВ.

Отже, списати суму ПДВ за незареєстрованим розрахунком коригування постачальник зможе лише після спливу 1095 календарних днів з дати складання такого РК. Списання суми ПЗ в обліку відображається записом: Дт 949 Кт 6432.

Що ж до питання складання РК до помилкової ПН на неплатника ПДВ, то такий РК складається датою виявлення помилки. При цьому, хоч законодавчо обмеження і не встановлено, проте фактично право на складання того РК зберігається у платника податку протягом 1095 днів з дати складання такої ПН.

Оскільки помилкова ПН була складена у жовтні 2017 року, то платник податку може скласти і зареєструвати РК до неї до жовтня 2020 року. Після реєстрації такого РК платник податку буде мати право на зменшення ПЗ з ПДВ за такою ПН (хоча податківці і роз’яснювали, що ані помилкові ПН, ані РК для їх сторнування у декларації не відображаються, однак за такого підходу платник втратить суму на реєстраційному ліміті).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024803
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202426
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248345
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428