• Посилання скопійовано

РК до ПН у разі зміни одночасно декількох показників: як скласти?

Як скласти РК до ПН, якщо потрібно змінити одночасно декілька показників, а саме: одиниця виміру умовне позначення було – «послуга», а стало – «грн»; код одиниці виміру було «пусто», а стало «2454»; кількість було «0,13», стало «1»; ціна постачання було «1000 000», стало «130 000»; обсяг поставки та сума ПДВ не змінилися. Як замінити послугу на гривню, якщо це автоматично тягне за собою зміну в інших графах?

Нормами п. 21 Порядку №1307 передбачено, що у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до ст. 192 ПКУ, постачальник (продавець) товарів/послуг має скласти РК.

У разі складання РК з метою виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, у такому РК зазначаються виправлені дані.

ДФС в ІПК від 21.11.2018 р. №4907/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що виправлення помилок у розділі Б, які не пов'язані зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, зокрема, у графі «Код ставки» ПН здійснюється методом «сторно», тобто сторнуються товарні позиції, які містять помилкове значення (зазначаються зі знаком «-»), та додаються товарні позиції, які містять правильні значення.

ДФС в ІПК від 15.01.2019 р. №143/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадує, що в РК, який складається з метою коригування показників ПН, кожному рядку ПН, що коригується, відповідає два рядки РК: 

  • у першому з них «обнуляється» (сторнується) рядок ПН, у якому містяться помилки, що підлягають виправленню;
  • у другому рядку зазначаються правильні показники.

При цьому обидва рядки не можуть мати однаковий номер. Другому рядку може бути присвоєно тільки новий номер рядка, тобто номер, якого не було в ПН.

Отже, в ситуації, яка розглядається, в РК зазначаються всі показники рядка, який необхідно виправити. При цьому показник «ціна» вказується зі знаком «-».  У новому рядку зазначається правильні показники. 

При цьому у графі 2.1 РК зазначається код причини коригування «104», у графі 2.2 зазначається група коригування, зазначена у графі 2.2 рядка 1.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    Сьогодні 16:171
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    Сьогодні 09:1314
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 500
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431