• Посилання скопійовано

Неправильний ІПН та тип причини в ПН: чим це загрожує?

Підприємство у вересні 2018 р. надало послуги нерезиденту на території України. Датою акту було виписано та зареєстровано ПН з типом причини «07» та ІПН 300000000000. У декларації з ПДВ ІПН було зазначено правильно (100000000000). Як виправити таку помилку? На які наслідки очікувати?

Чим це загрожує?

Згідно з п. 44.1 ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податку зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування або податкових зобов’язань, зокрема, на підставі первинних документів.

Податкова накладна, що складена з типом причини «07» та ІПН покупця 300000000000 складається при експорті товарів на підставі митної декларації.

При цьому, у разі складання ПН на постачання послуг нерезиденту, місце постачання яких визначено на території України, згідно з п. 8 та 12 Порядку №1307 зазначається тип причини «02» та умовний ІПН 100000000000.

Таким чином, оскільки податкова накладна не відповідає первинним документам, така податкова накладна є помилковою. Водночас відсутність зареєстрованої правильної ПН може бути розцінена податківцями як відсутність реєстрації накладної на постачання послуг нерезиденту. У такому разі податківці можуть виписати повідомлення - рішення на реєстрацію такої ПН із накладання штрафу після її реєстрації відповідно до п. 120-1.1 ПКУ

 

Як вирішити проблему?

Для виправлення такої помилки платник податку повинен скласти і зареєструвати ПН датою виникнення ПЗ з правильним ІПН покупця та типом причини. Після цього необхідно скласти «мінусовий» РК до неправильної податкової накладної з типом коригування «20» (про це податківці писали тут). У заголовній частині розрахунку коригування у полі «до податкової накладної» зазначаються дата і номер податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна.

В інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної» розрахунку коригування зазначаються дані щодо податкової накладної, правильно складеної та зареєстрованої в ЄРПН.

Однак навіть за такого підходу, ПН з правильним ІПН, що буде зареєстрована за вересень, призведе до виникнення штрафу відповідно до п. 120-1.1 ПКУ, оскільки штрафи не застосовуються виключно до податкових накладних:

  • що не надаються отримувачу (покупцю), складених на операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, та/або,
  • що не надаються отримувачу (покупцю), складених на операції з постачання товарів/послуг, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Та в цьому разі сума штрафу може бути меншою, оскільки податківці можуть виписати повідомлення - рішення вже після спливу більшого проміжку часу.

Зверніть увагу! Помилкова накладна та РК для її виправлення не відображаються в декларації з ПДВ (оскільки в декларації було зазначено ІПН 100000000000, то виправлення вносити не потрібно і РК на зменшення відображати також не потрібно).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202424
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 722
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432